ANALIZĂ: Sistemul energetic, între amatorism şi politică (2)

Vorbeam ieri despre acapararea politică a celui mai mare complex energetic din ţară, Complexul Energetic Oltenia, prin implantarea în fruntea lui a celei mai sonore trompete a PSD-ului de la Gorj, vicepreşedintele Laurenţiu Dan Ciurel. Director al fostului Complex Rovinari, Ciurel s-a remarcat prin cele trei dosare penale deschise pe numele său în perioada sa de directorat, legate de construcţia celor două gropi de şlam dens de la Rovinari, a încheierii unui contract cu casa de avocatură a actualului ministru al autostrăzilor, Dan Şova, şi a  încheierii contractului de pază cu fostul comandant al securităţii Gorj, Ion Făget.

Dizidenţă şi firimituri

Deşi i s-au reproşat aceste lucruri de-a lungul timpului, niciodată nu s-a străduit să aducă dovezi prin care să demonstreze că dosarele amintite sunt făcături politice, aşa cum a susţinut tot timpul cât a activat în slujba actualului său director de resurse umane, Ion Răuţ, şi a lor asociaţie, Eurojob. E drept că perioada sa de dizidenţă s-a mai interpus cu firimiturile care i-au curs de la masa unei societăţi a băieţilor deştepţi, care a stat lipită de complexurile din Gorj ca marca de scrisoare. De altfel, după ce s-a cocoţat în cârca celor 19.000 de salariaţi, nu l-a uitat pe cel care i-a fost aproape în momentele când nu mai avea ce face şi l-a propulsat pe fostul director al Romelectro Craiova, Cornel Diţescu, în fruntea celei mai bune termocentrale a acestui complex, Turceni, director plecat din sistem în urma unei  licitaţii lăsate cu un  uriaş scandal care a ajuns până la Bruxelles.

Echipa lui Ciurel

Echipa pe care şi-a ales-o pentru a-l ajuta să duca complexul pe cele mai înalte culmi ale dezastrului pare în cea mai mare parte desenată cu creta pe gard.

Mâna dreapta a lui Ciurel, Aurel Medinţu, omul balon pe care-l scoate la înaintare pentru că acesta nu are nimic de pierdut, fiind deja la pensie, se bucură de faptul că pentru câţiva ani poate să încaseze circa 20.000 lei pe lună, deşi dacă-l întrebaţi o să spună ca salariul său de încadrare nu depăşeşte 10.000 lei. Aşa o fi, dar dacă la salariul de încadrare mai adăugaţi 50% spor de conducere,  25% vechime, până la 10% fidelitate şi alte sporuri o să vedeţi că n-am exagerat cu nimic... Omul este de acord cu orice, este un fel de apă sfinţită care nici nu strică, nici nu ajută, n-a văzut în viaţa lui altă termocentrală decât Rovinariul şi nici nu mai poate să facă eforul intelectual de a presupune măcar că lumea este diferită, chiar şi când vorbim de termocentrale....

Omul care are grijă de banii companiei vine tot de la Rovinari, în persoana Mariei Scurtu, care i-a succedat lui Daniel Pităroiu, plecat val-vârtej din fruntea diviziei financiare de frica unor malversaţiuni pe care n-a vrut să le execute la comandă. Ulterior s-a mulţumit cu un post călduţ în linia a doua, care nu-l pune direct în gura lupului.

Strategiile şi dezvoltarea acestui complex au fost date pe mâna lui Ion Petroniu, şi el venit tot de la Rovinari, care are şi sarcina ingrată de a pregăti unitatea pentru ceea ce şeful său spera, marea privatizare care ar putea să bage în buzunarele unui anume partid sau unor persoane sume în euro cu multe zerouri.

La Divizia Minieră, Ciurel l-a dus tot pe un fost subaltern de-al său de la Rovinari, pe Daniel Antonie, în aşa fel încât acum managerii care conduc cea mai mare societate comercială cu capital majoritar de stat este condusă de tot felul de anonimi, dar care au un numitor comun, acela că au lucrat toţi la Rovinari sub comanda lui Ciurel. Măcar Ciurel nu i-a căutat în toată lumea, cum l-a căutat pe el firma de recrutare, care a fost nevoită să ceară informaţii chiar şi în Australia. O a doua ţară pentru Ciurel, deşi acesta nu vrea să spună ce a lucrat acolo, lăsând loc la tot felul de speculaţii, care încep cu fugăritul cangurilor şi se termină cu lucruri mult mai întunecate...

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: