Angajați ai spitalului, fără concedii de aproape 3 ani

Inspectorii de muncă au fost chemați să facă verificări la Spitalul Județean din Târgu Jiu. Liderul de sindicat Cristi Aldescu susține că electricienii muncesc în plus și nu și-au mai luat zile libere de aproape trei ani. În replică, managerul Gigel Capotă a transmis că a scos deja două posturi la concurs. Până acum, nu a trecut nimeni examenul.

Opt electricieni mai sunt acum pe statul de plată al spitalului, susține liderul AmbuSan Gorj, Cristi Aldescu. Niciunul nu și-ar mai fi luat concediul de odihnă încă din 2017. Problema a fost ridicată în fața autorităților județene, iar o sesizare în acest sens a ajuns și pe masa inspectorilor ITM. „Am sesizat că electricienii din cadrul spitalului nu au beneficiat de dreptul lor legal de concediu de odihnă pentru 2017, 2018 și 2019. Cei 8 electricieni care întrețin trei clădiri din cadrul Spitalului Județean sunt, conform graficului de lucru pe care noi îl avem, obligați să lucreze 24 de ore suplimentare în fiecare lună fără a beneficia de timp liber prin recuperare așa cum spune legea, în maxim 60 de zile, și fără a le fi plătite aceste ore. De un an și jumătate, aceștia n-au beneficiat nici de timp liber, nici de plata orelor suplimentare. Am înaintat și către ITM Gorj o sesizare”, a transmis Cristi Aldescu.

De partea cealaltă, managerul unității medicale, Gigel Capotă, a admis că sunt prea puțini electricieni și ar mai fi nevoie de încă doi. A explicat că a organizat un concurs anul trecut, dar nimeni nu l-a promovat.

Posturile vor fi scoase la concurs, pentru a doua oară, luna viitoare: „Pontajele și tot ce înseamnă evidență la electricieni nu le face managerul. Noi avem două grupuri electrogene manuale. Știm situația. La sălile de operații, ATI și tot ce înseamnă partea de ambulatoriu intervine grupul automat. Normarea la electricieni este de un electrician pe grup. Ar fi trebuit să fie 10 electricieni. Au fost 9 până în februarie. Noi am inițiat un concurs în iulie, 2017. S-au prezentat 6 persoane. Nimeni n-a trecut acele examene. Pe 14 mai, este concursul pentru doi electricieni pentru că s-a mai pensionat unul”.

Capotă a verificat pontajele și a transmis că unii electricieni au mai primit zile libere, dar se scuză că până nu va fi completată organigrama, se va munci mai mult. „În 2017, unul dintre electricieni are 5 zile restante și încă unul, 2 zile restante. În rest, toți și le-au luat. În 2018, unii și-au mai luat, iar 2019 este în desfășurare. Nu știu dacă este o atitudine abuzivă a managerului. Eu am stat de vorbă cu electricienii și toți și-au dat acordul verbal să fie trecuți în graficele respective. Este foarte greu să găsești un electrician bun. Salariile sunt oarecum mici la această categorie. Interesul nostru este să găsim electricieni buni”, a fost mesajul managerului Gigel Capotă.

Pe lângă sesizarea făcută la ITM, Cristi Aldescu a solicitat și Prefecturii să formeze o comisie care să verifice aspectele semnalate de el.

Vizualizări: 1,632

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: