Angajaţii CEO, obligaţi să returneze o parte din indemnizaţia de concediu

Sute de angajaţi din cadrul CE Oltenia trebuie să dea înapoi banii pe concediu şi prima de vacanţă! În principiu, muncitorii vor da circa 500 de lei, dar sunt şi persoane care trebuie să dea şi 5.000 de lei. Sindicatele vor solicita ca această decizie să nu se aplice în cazul salariaţilor cu boli incurabile, boli profesionale, accidente de muncă sau boli ale profesiei.

Minerii şi energeticienii care au avut concediu medical vor trebui să dea înapoi o parte din banii încasaţi deoarece conducerea CEO şi-a amintit de un articol din lege şi a început calcularea zilelor de concediu medical.

În fapt, un articol din Codul Muncii prevede ca zilele de concediu medical să fie reduse din zilele de concediu de odihnă din anul următor. Dar în companie se ţinea cont de prevederile Contractului Colectiv de Muncă, avantajoase pentru salariaţii cu probleme reale de sănătate. Intervine şi micşorarea salariilor pentru sute de persoane, în aprilie, iar cei care apucaseră să ia prime de vacanţă şi indemnizaţie pe baza acelor salarii vor trebui să mai dea înapoi sume mari de bani. Modul de aplicare a acestei decizii este neclar deoarece conducerea CE Oltenia nu a oferit lămuriri.

Excepţii

Această decizie este susţinută în parte de lege, iar prima de vacanţă, concediul de odihnă şi indemnizaţia de concediu se acordă în funcţie de timpul lucrat. Sindicaliştii consideră că aplicarea acestei decizii are scopul de menţine panica printre salariaţi. Nici sindicaliştii nu sunt de acord cu încurajarea concediilor medicale, dar avertizează că sunt şi cazuri de persoane care au avut nevoie de concediu medical din cauza problemelor de sănătate. Sunt mulţi care îşi ia concediu medical pentru a termina muncile agricole. Ei consideră că era normal ca această regulă să se aplice din luna februarie. Circa 70% din salariaţii CEO şi-au luat concediu până acum, iar din ei, aproximativ o mie au şi concedii medicale. La Peşteana sunt aproximativ 100 de mineri care vor trebui să dea banii înapoi sau să stea acasă până compania îşi recuperează sumele. La Roşiuţa sunt 180 de astfel de cazuri, iar la Rovinari sunt 200 de energeticieni.

Subiectul va fi abordat în şedinţa Comisiei Paritare de săptămâna viitoare, când sindicaliştii vor solicita câteva excepţii. Este vorba despre persoanele care au fost în concediu medical din pricina bolilor profesionale, boli incurabile sau accidente de muncă. În fapt, sindicalistul Ion Ruşeţ spune că o astfel de înţelegere a fost şi în aprilie, dar acum s-a cam uitat de ea. Mai mult, o problemă este şi în cazul salariaţilor cărora li s-a micşorat leafa în aprilie, dar au apucat să-şi ia tot concediul.

BANI

Într-o situaţie asemănătoare este fostul director de la Cariera Peşteana, Alexandru Braia. El se află şi acum în concediu medical. Acesta ar trebui să dea înapoi circa 5.000 de lei deoarece şi-a luat concediul pe vremea când era director. Un muncitor va trebui să dea înapoi, potrivit unor calcule simple, circa 500 de lei.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: