Angajaţii din minerit şi energie, campioni la concedii medicale

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj se confruntă cu o avalanşă de concedii medicale. În primele opt luni ale acestui an, aproximativ 31 de mii de gorjeni au avut nevoie de concedii medicale. Potrivit lui Cosma Dumitrescu, directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, 60 la sută dintre gorjenii care și-au luat concediu medical sunt angajaţi ai complexurilor energetice Turceni şi Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. CJAS este rezervată în achitarea concediilor medicale ale angajaţilor de la SNLO şi de la complexurile energetice, pentru că în urma unui control organizat la Spitalul din Mătăsari mai mulţi salariaţi de la aceste instituţii figurau ca internaţi, dar nu au fost găsiţi în spital.

În primele opt luni ale acestui an aproximativ 31.000 de gorjeni, majoritatea angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi a Complexelor Energetice Turceni şi Rovinari au avut nevoie de peste 375.000 de zile de concediu medical. La aceştia se adaugă şi salariaţii care au fost în concediu medical încă din anul 2006 şi nu au prezentat până acum certificatele medicale, pentru că legea le permite să le predea în trei ani de la data emiterii. Cei care au adus în acest an concediile medicale au sperat să le fie decontată suma integrală. „În acest moment sunt acordate foarte multe concedii medicale şi foarte multe zile de spitalizare, dar problema cea mai grea este faptul că nu putem să plătim tot ce ne-au adus agenţii economici. Ei au profitat că legea este permisivă şi au putut să le ţină şi câte trei ani şi le aduc cu câteva luni înainte de expirarea termenului. Noi suntem acum în situaţia de a plăti şi concedii medicale din 2006, iar ponderea cea mai mare o are SNLO şi Complexele Energetice”, a declarat Cosma Dumitrescu, directorul economic al CJAS Gorj.

Concedii medicale de 56 de miliarde

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj se află în imposibilitatea de a deconta aceste concedii medicale. Suma solicitată de angajatorii economici pentru certificatele medicale este de peste 56 de miliarde de lei vechi. Prevederea bugetară pentru acest an este de 66 de miliarde dintre care 42 de miliarde sunt deducerile făcute de angajatori. Bugetul alocat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj pentru concediile medicale este de 24 de miliarde. „Valoarea acestor concedii medicale este foarte mare. Avem de plătit 56 de miliarde pentru aceste concedii iar bugetul nostru pentru acest an este de 24 de miliarde şi am achitat 23 de miliarde până acum deci mai avem aproximativ un miliard până la sfârşitul anului. Dacă nu va fi suplimentat fondul la asistenţă socială pentru concediile medicale, suntem în imposibilitatea de a mai plăti din ele“. Dumitrescu a mai spus că s-a ajuns la această situaţie pentru că angajatorii au aşteptat prea mult până să aducă certificatele medicale la decontat. „Noi considerăm că s-a aşteptat prea mult de către angajatorii, pentru că nefiind criză, probabil agenţii economici nu au avut nevoie de bani şi acum au dat buluc la CJAS crezând că vor primii banii imediat şi vor ieşi din impas”, a declarat Cosma Dumitrescu.

Angajatorii vin cu portbagaje de concedii medicale

Până anul acesta, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie şi pentru moment nu au soluţii să rezolve această problemă. Cosma Dumitrescu susţine că angajatorii vin cu portbagajele de la maşini pline de dosare pentru concediile medicale. „În anul 2008 a fost o situaţie similară dar am reuşit să plătim, dar acum suntem sufocaţi de dosare pentru concediile medicale, pentru că angajatorii aduc dosarele cu portbagajul de la maşini. La peste 31.000 de pacienţi sunt tot atâtea dosare de verificat şi de multe ori se întorc dosare că nu sunt complete. Iar bani nu sunt pentru plata tuturor acestor concedii medicale”, a declarat Cosma Dumitrescu.

În acest moment, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate nu au soluţii pentru a rezolva această situaţie drept pentru care vor rămâne foarte multe concedii medicale neplătite.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: