Aniversare și proiecte mari la Curtișoara

Emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” din 22 august 2011 propune telespectatorilor GORJ TV o vizită la Muzeul Curtișoara la 36 de ani de la deschiderea acestei instituții. Invitatul lui Cornel Șomâcu este documentaristul Dorin Brozbă, cel care a lansat de curând un film despre Muzeul de la Curtișoara, un simbol al turismului de pe aceste meleaguri.

Muzeul de la Curtişoara a împlinit 36 de ani de la înfiinţare, moment marcat de inaugurarea unui nou obiectiv destinat vizitatorilor. Ideea apariţiei unui muzeu al artei şi arhitecturii populare gorjene a apărut în anul 1966, dar inaugurarea oficială a avut loc la 15 august 1975 ca secţie etnografică a Muzeului Judeţean.

Vizitatorii pot găsi la Curtișoara case și obiecte din diverse locuri ale Gorjului dar și Complexul Tătărescu(2002).Obiectivele Muzeului provin din diverse localităţi ale judeţului Gorj: Dobriţa, Ţicleni, Brădiceni, Găleşoaia, Bălăneşti, Olari, Cărbuneşti-sat, Romaneşti, Cârşigei, Timişeni, Baia de Fier, Racoţi, Părău-Pripor, Bumbeşti-Jiu, Glodeni, Bălești, Lelești ș.a.

Potrivit regretatului arhitect Andrei Pănoiu, iniţial a existat ideea amenajării unui muzeu în aer liber şi amplasării acestuia la Poiana Narciselor de la Preajba. Mai târziu, în urma analizei situaţiei şi în contextul  existenţei ansamblului de la Curtişoara format din culă, conac şi biserica cu hramul Sf. Ioan Botezătorul s-a hotărât realizarea acestui important demers pentru cultura gorjeană şi nu numai atât, în spaţiul în care se află şi în prezent. Datorită eforturilor depuse de  Elena Udrişte, directorul de atunci al Muzeului Județean, s-a inaugurat în august 1975 Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara. Din nefericire, suprafața complexului de la Curtișoara a fost amputată grav în ultimii ani printr-o retrocedare a unei părți către fostul proprietar. Planurile de acum vizează o extindere spre est pe un teren deja cumpărat, construirea unui han rustic și amenajarea unor spații de cazare pentru turiști.

Despre toate aceste lucruri, amănunte în emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” din 22 august 2011, ora 19.00, la GORJ TV.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: