Aparegio foloseşte terenuri private fără să plătească

Societatea Aparegio are 19 puţuri de apă pe raza comunei Cătunele, din care 16 pe terenuri private. Mai mult, şi reţelele de apă traversează proprietăţile localnicilor. Societatea va fi obligată să treacă la negocieri cu zeci de familii.

Lucrările demarate pentru extinderea reţelelor de apă afectează terenurile oamenilor din diferite zone ale judeţului. Pe lângă faptul că trebuie să permită  săpături şi efectuarea de aducţiuni, proprietarii să asigure şi realizarea perimetrului din jurul forajelor.

Conducerea Aparegio spune că în prima fază s-a primit sprijin din partea primarilor, însă după aceea au apărut nemulţumiri din partea oamenilor. „Sunt probleme pe raza comunei Cătunele unde se află sursa de apă pentru municipiul Motru şi unde trebuie realizate perimetre în jurul forajelor. De asemenea, traseul aducţiunii Runcu-Leleşti traversează o serie de proprietăţi atât private cât şi publice, cum ar fi ocoalele silvice de unde trebuie luate aprobări. În prima fază, s-a găsit sprijin la autorităţile locale, dar după aceea lucrurile s-au schimbat. Oamenii trebuie să înţeleagă că exproprierea nu înseamnă că trebuie să plece de acolo, pot să-şi pună pe terenul respectiv un pom, o viţă de vie, dar să nu-l folosească pentru construcţii. Trebuie asigurat perimetrul la sursa de apă şi accesul maşinilor pentru a putea interveni în caz de nevoie”, a declarat Ion Popescu, directorul Aparegio.

Aparegio obligat la negocieri

Localnicii de pe raza comunei Cătunele nu sunt dispuşi să-şi cedeze proprietăţile doar contra unor mulţumiri verbale. Oamenii vor să primească bani în funcţie de suprafaţa de teren folosită de Aparegio. Primarul comunei Cătunele crede că situaţia se va putea rezolva în condiţiile în care se vor purta negocieri cu fiecare proprietar în parte. „Pe raza comunei Cătunele, Aparegio are 19 puţuri, din care 16 sunt pe proprietăţile oamenilor, iar 3 pe domeniul public. Chiar şi acolo unde puţurile sunt amplasate pe domeniul public, perimetrul trebuie realizat pe proprietăţile oamenilor. Avem peste 40 de persoane ale căror proprietăţi sunt afectate, există şi câte 3 proprietari la un puţ. Oamenii nu sunt dispuşi să-şi piardă terenurile. Ar trebui ca Aparegio să negocieze cu fiecare proprietar în parte pentru că un puţ nu poate funcţiona fără un perimetru de 300 de metri pătraţi”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele.

În comunele pe unde trec aducţiunile oamenii au putut fi convinşi mai uşor pe motivul că lucrările se realizează pentru binele întregii comunităţi. „La noi, peste 30 de persoane au avut proprietăţile afectate de lucrări. Am chemat fiecare persoană în parte la primărie. Le-am spus că este de utilitate publică, le-am explicat că este în interesul lor pentru că ne vom branşa cu toţii la reţeaua de apă, iar oamenii au înţeles. Doar o singură persoană a fost expropriată”, a declarat Adi Câmpeanu, primarul de la Runcu.

CONDIŢIE

Primarul comunei Leleşti a sprijinit Aparegio în negocierile cu oamenii, cu condiţia ca la finele lucrărilor să aducă terenurile la starea iniţială. „Am fost pionul de legătură între oameni şi Aparegio, însă prima condiţie pe care le-am pus-o a fost ca să aducă terenurile la starea iniţială. Nu vreau să se repete situaţia de acum câţiva ani, când au avut lucrări de reparaţii, iar apoi au plecat, au lăsat gropi şi au căzut animalele în ele. La noi acum au început lucrările, însă la fiecare 200 de metri de lucrări vor trebui să refacă terenul. Voi merge personal cu o comisie de la primărie şi voi face verificări, în caz contrar cei de la Aparegio riscă să piardă lucrarea”, a declarat Marian Rotaru, primarul comunei Leleşti.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: