Aparegio pleacă din Rovinari după votul anti-investiţii

Operatorul regional de apă-canal Aparegio vrea să se retragă din Rovinari, după ce consiliul local s-a opus cofinanţării cu 3.600 de euro a unui studiu de fezabilitate pentru un proiect care ar aduce Gorjului peste 200 de milioane de euro. Directorul Aparegio spune că votul a fost unul politic. Majoritatea PNL din Consiliul Local Rovinari a invocat faptul că Aparegio este implicată în dosare penale pentru fraude cu bani europeni.

Aparegio riscă să nu poată realiza investiţiile prevăzute în Master Planul 2014-2022 din cauză că aleşii locali de la Rovinari au votat împotriva cofinanţării unui studiu de fezabilitate. Finanţarea se adresează oraşelor cu peste zece mii de locuitori, iar din Gorj doar cei de la Rovinari sunt împotrivă. „Nu au vrut să aprobe o cofinanţare pentru un studiu de fezabilitate pentru Masterul Planul 2014-2022. Oraşul Rovinari e parte a acestui Master Plan, am identificat lucrările care mai trebuie făcute şi n-au fost prinse în proiectul 2007-2012. Este vorba de înlocuiri de conducte în diferite cartiere, aducţiuni cu apă care trebuiesc schimbate şi altele”, a declarat Traian Pătrăşcoiu, directorul Aparegio.

Prin noul Master Planul, oraşul Rovinari ar fi beneficiat de investiţii în valoare de 8 milioane de euro. „Lucrările identificate se ridică la valoarea de 8 milioane de euro, dar ca să poţi să ataci aceste lucrări şi să obţii finanţare de la Uniunea Europeană trebuie făcut un studiu de fezabilitate. Acest studiu de fezabilitate pentru tot judeţul trebuie plătit, costă în jur de 85.000 de euro, iar cofinanţarea fiecărui UAT care a fost inclus în acest Master Plan este de 3.700 de euro. Asta trebuiau să aprobe ei, cofinanţarea pentru studiul de fezabilitate. Numai hârtia asta îmi trebuia să o depun la dosar. Le-am explicat lucrul ăsta, dar au fost timoraţi consilierii, aşa mi s-a părut mie. Vom vedea ce vom putea face în aceste condiţii. Vom comunica în scris finanţatorului: comunitatea din Rovinari nu a aprobat cofinanţarea. Vom vedea cine poate fi angajat să preia această sumă: Consiliul Judeţean sau alte UAT”, a mai precizat Traian Pătrăşcoiu.

Pătrăşcoiu: Se pot îndrepta spre operatorul de la Craiova

Conducerea Aparegio a dat de înţeles că proiectul a fost respins din cauza conflictului politic pentru funcţia de primar al oraşului Rovinari. „Consilierii de la Rovinari sunt dezorganizaţi. Nu ştiu dacă a fost un conflict politic acolo, dar nu e bine să se amestece politica în treburile comunităţii. Aici e vorba de locuitorii acestui oraş, de comunitatea locală şi nu trebuie amestecată politica. Pe ordinea de zi a acelei şedinţe de Consiliu Local era şi alegerea unui nou viceprimar, cred că noi ne-am nimerit acolo într-un moment nepotrivit”, a declarat Traian Pătrăşcoiu, care a precizat că la şedinţă a fost şi liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu.

Aparegio intenţionează să renunţe la gestionarea serviciului de apă şi canalizare. „Vor trebui să bage la alt serviciu care distribuie apă, sunt multe lucruri pe care le vor avea de făcut de aici încolo, pentru că nu te mai lasă Uniunea Europeană să funcţionezi la întâmplare, nici Garda de Mediu. Trebuie să tratezi nămolurile, trebuie să ai unde să le duci, sunt multe lucruri care nu pot fi făcute decât de un operator autorizat. Dacă nu vor, nu le va face nimeni bine cu forţa. Ei se pot îndrepta către operatorul de la Craiova, dar aici erau legaţi de Master Planul ăsta, s-au băgat ei în anul 2008, nu i-am băgat eu acum”, spune Pătrăşcoiu.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: