Apartamentele cumpărate în rate, scoase la vânzare

Au cumpărat locuinţe pe credit, iar acum nu ştiu cum să le vândă. Este vorba despre zeci de gorjeni care au ajuns în imposibilitatea de a-şi plăti ratele la bănci, iar singura soluţie este să îşi vândă apartamentele. De cele mai multe ori însă aceştia sunt nevoiţi să vândă sub preţul pieţei, pierderile înregistrate ajungând chiar peste 10%.

Agenţii imobiliari spun că în urmă cu doi-trei ani, când băncile acordau foarte repede împrumuturi, foarte mulţi gorjeni s-au avântat şi au cumpărat locuinţe pe credit. Însă criza financiară nu le-a mai permis multora dintre aceştia să îşi achite datoria lunară către instituţiile de credit, motiv pentru care au apelat la agenţiile imobiliare în dorinţa de a vinde imobilele pentru care s-au împrumutat. „Sunt persoane care vând apartamentele pentru că e foarte greu să mai ţină ritmul cu banca. Piaţa e blocată. Cei care vând sunt cei care lasă la preţ. Cererea este în continuare mică”, spune Marian Dumitraşcu, directorul agenţiei imobiliare Casa Ta din Târgu Jiu. Însă cei care recurg la vânzarea apartamentului pentru plata ratelor restante la bancă pot pierde până la 10% din preţul cu care a fost achiziţionat.

Piaţa imobiliară se stabilizează

Emilia Cărămidaru, administratorul firmei City 4 You, spune că sunt şi cazuri izolate de clienţi care au cumpărat imobile cu credit bancar şi care ţin la preţ deoarece au o singură proprietate, iar acum trebuie să vândă pentru a-şi cumpăra altceva. „Pot să spun că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrează o scădere între 5% şi 10% la imobiliare”, spune Emilia Cărămidaru.  Preţurile au scăzut deoarece a scăzut cererea. La ora actuală cei care  au nevoie de o locuinţă îşi cumpără dacă le permite salariul. Specialiştii imobiliari menţionează că la ora actuală piaţa imobiliară cunoaşte o stabilizare. Însă doar peste doi-trei ani se va putea vorbi de o creştere uşoară.

PREŢURI

La ora actuală un apartament cu două camere şi confort I în Târgu Jiu variază între 35.000 şi 40.000 euro, o casă la oraş ajunge la 100.000 euro, iar la ţară la 10.000 euro.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: