Apicultorii gorjeni au început cu stângul anul apicol

Apicultorii gorjeni se plâng că în acest an au avut o producţie foarte slabă la mierea de salcâm. Oamenii spun că nu au reuşit nici măcar să-şi acopere cheltuielile legate de deplasarea stupilor. Cei mai mulţi apicultori au fost nevoiţi să cumpere zahăr pentru ca albinele să nu moară de foame. Într-o astfel de situaţie s-a aflat şi Constantin Văduva din Novaci, care împreună cu soţia a colindat mai multe zone din judeţ şi din ţară în speranţa că va obţine o producţie bună la mierea de salcâm. După câteva luni petrecute departe de casă, apicultorul îşi pregăteşte stupii de plecare, dezamăgit din cauză că nici culesul la tei nu a dus la o producţie bună.

Constantin Văduva şi soţia sa, Ioana, au poposit cu stupii într-o pădure de tei din zona Prigoria, după ce s-au întors din Dolj de la salcâm. Apicultorii spun că anul acesta s-a înregistrat cea mai slabă producţie de miere de salcâm din ultimii cinci ani. La vârsta de 80 de ani, tanti Ioana s-a obişnuit cu drumeţiile şi spune că niciodată nu-i va cere soţului să vândă stupii, indiferent dacă va ieşi în câştig sau în pierdere. „Am fost cu stupii la salcâm în Dolj, dar n-am făcut nimic. Ne-am aşezat într-o pădure de salcâm foarte frumoasă, dar într-o seară s-a pus o ceaţă foarte deasă, iar a doua zi toată floarea s-a mănit. Acum sunt la tei, dar nici aici treburile nu merg aşa cum ne-am aşteptat. Au fost zile când au dat un kilogram de miere pe zi, dar de 2-3 zile albinele nu dau nici o lingură de miere pe zi. Peste două luni împlinesc vârsta de 80 de ani, dar vă spun că niciodată nu a fost o producţie mai slabă ca acum. Dacă vine acum cineva să-mi ceară nu am să-i dau o lingură de miere. Este foarte greu, dar când îţi intră în sânge această pasiune nu mai poţi să dai înapoi”, a declarat Ioana Văduva.

Apicultor de peste 40 de ani

Constantin Văduva se ocupă cu creşterea albinelor de peste 40 de ani. Iniţial, a păstorit stupii unui ocol silvic la care a fost angajat, iar apoi s-a calificat în apicultură, în momentul de faţă fiind proprietar a 50 de stupi. Cu o pensie de 800 de lei pe lună, apicultorul spune că nu ar reuşi să-şi întreţină stupii în condiţiile în care nu ar fi ajutat financiar de copii, mai ales în perioadele cu producţie slabă. „La salcâm culesul a fost foarte slab. Dacă în anii trecuţi, pe perioada de salcâm obţineam câte 1000-1200 kilograme de miere, acum pe toată perioada s-au făcut doar 3-4 kilograme. Când eram la salcâm am dat telefon la copii să ne aducă zahăr pentru ca albinele să nu moară de foame. Nici la tei nu am făcut mai nimic, în momentul de faţă pregătim stupii de plecare. Mai stăm cam o săptămână şi ne întoarcem acasă. Când eram mai tineri mergeam şi la floarea soarelui la Teleorman sau Olt, dar acum nu mai putem”, a declarat Constantin Văduva.

Apicultorul spune că nu va reuşi să-şi acopere nici măcar cheltuielile legate de deplasare. „Anul trecut am mers pe câştig pentru că am vândut mierea la o firmă cu 18 lei/kilogram. Anul acesta vom merge pe pierdere de 100%. Pe lângă cheltuielile cu deplasarea mai cheltuim bani şi pe tratamente, un tratament pentru paraziţi costă 1300-1400 de lei. În plus, cumpărăm cam 300-400 de kilograme de zahăr. Nu putem lăsa albinele să moară de foame, chiar dacă nu e producţie”, a menţionat Constantin Văduva.

Vizualizări: 227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: