Ariile protejate din Gorj, o necunoscută pentru primarii din judeţ

Judeţul Gorj a fost înzestrat de natură cu o faună şi floră rar întâlnite în alte judeţe ale ţării. Peste 50 de arii sunt protejate prin lege în judeţul nostru însă chiar şi aşa gorjenii nu acordă prea mare importanţă fenomenelor naturale. Primarii localităţilor gorjene cu arii protejate prin lege dau din umeri când vine vorba de îngrijirea acestora. Bogăţiile naturale ale Gorjului sunt scoase în faţă doar prin descrierile din monografiile tuturor localităţilor.. şi atât.

Ariile protejate prin lege, din judeţul Gorj, sunt principalele motivele pentru care turiştii mai calcă această zonă. Chiar şi aşa, acestea rămân o necunoscută chiar pentru gorjeni, aceştia ignorând faptul că în judeţul nostru sunt 52 de arii protejate, cele mai multe în oraşul Tismana. „În judeţul Gorj există în prezent arii naturale protejate componente a două reţele: reţeaua naţională de arii naturale protejate cu un număr de 50 de arii naturale protejate din care şi 2 parcuri naţionale: Parcul National Domogled Valea-Cernei cu o suprafaţă totală de 61.000 ha amplasat pe raza a trei judeţe Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj din care 29.801 ha pe teritoriul administrativ al judeţului Gorj şi Parcul Naţional Defileul Jiului cu o suprafaţă de 11.650 ha, amplasat pe teritoriul administrativă a 2 judeţe: Hunedoara şi Gorj, din care cca. 10.600 ha pe teritoriul administrativ judeţului Gorj. Cea de-a două este reţeaua ecologică europeană NATURA 2000 reprezentată în judeţul Gorj de 7 arii naturale protejate”, a declarat Elisaveta Juveloiu, director interimar al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

Primarul din Padeş: „M-aţi luat pe nepregătite“

Printre localităţile care beneficiază de cele mai multe arii protejate se numără Tismana, Padeş, Runcu, Polovragi, dar şi Novaci. Primarii acestor localităţi recunosc importanţa acestor arii protejate, dar mărturisesc că principalii vinovaţi pentru proasta întreţinere a acestora se datorează locuitorilor care nu au pic de respect pentru fauna şi flora din zona în care trăiesc. „Nu ştiu să vă spun acum câte arii protejate am în comuna Padeş, m-aţi luat pe nepregătite, dar noi avem în comună un regulament strict de verificare a acestora, avem pliante pe care le distribuim locuitorilor şi împiedicăm distrugerea haotică a acestora. Avem grijă să fie respectate potecile, să fie curăţate dar să ştiţi că oamenii nu prea le respectă, noi le interzicem păşunatul în zonele respective, am avut probleme cu ei, nu ştiau că sunt protejate şi întotdeauna cereau beneficii de pe urma ariilor”, a declarat Viorel Nicolescu, primarul comunei Padeş.

Primarul din Polovragi: Oamenii nu respectă natura

Şi la Polovragi, tot locuitorii par să fie vinovaţi de starea jalnică în care se găsesc toate aceste arii naturale protejate. Primarul spune că a încercat toate metodele de conştientizare a oamenilor dar niciuna cu vreun efect. „Oamenii nu sunt formaţi să respecte natura, eu am avut întâlniri cu ei, le-am explicat dar aproape degeaba. Am reuşit să mai diminuez din gunoaie,  dar să ştiţi că la mine în comună am şi case care intră în ariile protejate. Să sperăm că firma asta care a câştigat licitaţia de administrare a peşterii Polovragi să facă treabă bună”, a declarat Ştefan Făsuiescu, primarul comunei Polovragi.

SC Butterfly Effect SRL Craiova a reuşit să obţină custodia Ariei Naturale Protejate Nordul Gorjului de Est, aceasta trebuind să asigure întreţinerea a 49.850 ha în timp ce custodia Nordul Gorjului de Vest i-a revenit în totalitate Camerei de Comerţ şi Industrie România-Japonia Bucureşti cu peste 87. 320 ha.  

Vizualizări: 363

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: