Artiştii Gorjului plâng moartea lui Ion Dolănescu

Moartea lui Ion Dolănescu a îndoliat lumea artistică din întreaga ţară. Cântăreţii gorjeni şi iubitorii de folclor îşi amintesc cu nostalgie cântecele artistului şi fredonează cu lacrimi în ochii îndrăgitul refren al cântecului oltenesc „M-am născut lângă Carpaţi“, care ridica în picioare sălile de spectacol din Gorj de câte ori îl interpreta Dolănescu. 

În semn de respect pentru renumitul cântăreţ, Ansamblul Folcloric „Doina Gorjului“ a reprogramat concertul pe care urma să-l susţină, duminică, pe scena Casei de Cultură din Novaci, împreună cu Grupul Nedeia din localitate. Ion Dolănescu s-a stins din viaţă joi, în jurul orei 16, în locuinţa sa din capitală, în urma unui stop cardiac. Cântăreţul de muzică populară a fost înmormântat, ieri, în Cimitirul Belu din Bucureşti. Interpreţi ai muzicii româneşti, actori de valoare cât personalităţi politice marcante l-au condus pe ultimul drum pe marele Dolănescu. Deşi a părăsit lumea artistică pentru totdeauna Ion Dolănescu va trăi în inima şi mintea românilor prin cântecele sale atât de iubite de popor.

Dolănescu iubea folclorul gorjenesc

Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Folcloric „Doina Gorjului“, ne-a declarat: „Ion Dolănescu a iubit şi a cântat folclorul gorjenesc. Avea o admiraţie deosebită pentru portul nostru popular. O venera pe Maria Lătăreţu şi a colaborat de mai multe ori cu Ansamblul «Doina Gorjului». Dolănescu a adunat la un loc atâta talent şi sensibilitate încât va rămâne veşnic printre noi. Numai cine nu e român nu este afectat de moartea sa“.

De asemenea, Porumbel a mai precizat: „L-am cunoscut personal pe Ion Dolănescu, era un om foarte popular, însă în ultima perioadă i se citea pe chip că este bolnav, avea o paloare deosebită. Se vehiculase cu ceva vreme în urmă că ar avea ceva afecţiuni la ficat sau probleme cu inima. Nimeni nu ştie exact de ce suferea fiindcă nu-şi arăta suferinţa niciodată“. Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Arte Târgu Jiu, ne-a declarat: „Este o mare pierdere pentru folclorul românesc, un adevărat artist. Dolănescu şi-a păstrat până în ultima clipă aceeaşi condiţie, aceeaşi muzică incontestabilă, fără să se complacă în prostituţia artistică precum mulţi dintre colegii săi“.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: