Asigurarea RCA pentru 2010, mai mare ca salariul minim

Poliţele de asigurare civilă auto vor fi cu aproximativ 30-40 la sută mai scumpe decât anul viitor. Ca o noutate, din 2010, toţi asiguraţii vor intra într-o bază de date comună astfel încât cei care vor fi implicaţi în evenimente rutiere vor plăti mai mult în timp ce şoferii fără accidente vor beneficia de reduceri. Până în prezent acest lucru se întâmpla doar pentru asiguraţii care îşi reînnoiau poliţele în cadrul aceleaşi societăţi de asigurare.

Cele mai multe dintre societăţile de asigurări vor calcula valoarea poliţelor de răspundere civilă auto pentru fiecare client în parte. Astfel, pentru o maşină de acelaşi model, poliţa RCA va putea fi mai mică sau mai mare de două trei ori în funcţie de vechimea permisului de conducere, vârsta şi domiciliul asiguratului şi mai ales dacă acesta a fost sau nu implicat în evenimente rutiere. „Preţul unei poliţe diferă în funcţie de fiecare client. Nu există o valoare fixă aceasta fiind stabilită în funcţie de mai multe criterii printre care vârsta celui care încheie asigurarea, localitatea de domiciliu şi nu în ultimul rând vechime permisului de conducere”, a declarat Cristinel Florescu, directorul  sucursalei Gorj a Omiasig.

Potrivit acestuia, măsura aplicată de anul viitor, prin care toţi asiguraţii vor intra într-o bază de date comună, va putea oferi societăţilor de asigurări date concrete cu privire la istoricul asiguratului.

Fidelizarea clienţilor

„În baza de date CEDAM care a fost implementată şi este menţinuta de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, vor intra toţi asiguraţii, indiferent la ce societate îşi vor încheia poliţele. În prezent aceştia sunt înscrişi doar în bazele de date ale societăţii la care au încheiată poliţa astfel încât nu se ştie dacă au fost sau nu implicaţi într-un accident rutier. Faptul că au avut sau nu evenimente rutiere în ultimii cinci ani va constitui un criteriu important în calcularea poliţei. Astfel, un şofer care a avut mai multe accidente în trecut va plăti chir şi de trei ori mai mult întrucât se consideră că riscul de fi din nou într-un astfel de eveniment va fi mai ridicat. De asemenea, şoferii care nu au comis accidente vor beneficia de reduceri substanţiale”, a mai spus Cristinel Dumitrescu. Potrivit acestuia, dat fiind faptul că toate operaţiunile se vor face online, aranjamentele pe care unii asiguraţi le puteau face vor fi evitate. “Exista posibilitatea ca unii şoferi care să nu fi avut încheiată o asigurare obligatorie să producă un accident şi să apeleze la o cunoştinţă care să le încheie o asigurare dată cu două zile înainte. După ce totul va fi efectuat online acest lucru nu va mai fi posibil”, a precizat directorul Onmiasig.

Crearea unei baze comune a asiguraţilor este binevenită în şi în opinia directorului sucursalei Gork a AlianzŢiriac, Nicolae Goaţă. “În momentul în care o persoană va încheia o asigurare, CNP-ul acestuia va fi introdus într-o bază de date comună. Astfel că, indiferent la ce societate va merge pentru încheierea poliţei, asiguratul va cunoaşte istoricul acestuia. În prezent, noi nu ştim decât dacă clienţii noştri au avut astfel de evenimente şi acestora li se aplică un mallus, adică plătesc mai mult. Pentru a evita acest lucru, mulţi dintre şoferii cu accidente mergeau la alte societăţi şi, unde nu li se cunoştea istoricul şi plăteau mai puţin. După crearea bazei comune acest lucru nu va mai fi posibil şi acest lucru va duce la fidelizarea clienţilor”, a declarat Nicolae Goaţă.

Tarife mai mari cu 30-40 la sută

Deşi nu există o sumă fixă pe care cei care vor încheia asigurări de răspundere civilă (RCA) pentru 2010 vor trebui să o plătească, am încercat să aflăm care va fi, în medie, preţul acesteia, la diverse societăţi de asigurări, pentru un autoturism cu capacitatea maximă de 1.600 cmc, care, de altfel este cel mai utilizat. Indiferent de societatea pentru care vor opta, viitori asiguraţi trebui să ştie că acestea sunt în mediu cu 30-40 la sută mai mult decât cele încheiate pentru anul în curs. Astfel, la Omniasig poliţa RCA va costa în jur 600 de lei pentru şoferii fără evenimente, însă poate ajunge chiar la 1.200 sau, dimpotrivă poate fi mai mică de 500 lei pentru persoanele din mediul rural, cu o vechime mai mare a permisului de conducere şi care nu au comis accidente.

Preţuri

La Groupama Asigurări poliţa RCA, poate costa între 740 şi 1.350 lei în timp ce la Asirom, poliţa RCA se va încadra între 588 şi 1.092 lei. Pentru anul viitor, BCR Asigurări, va încheia poliţe RCA la preţuri cuprinse între 624 şi mai 750 lei sau chiar mai mult în timp ce Ardaf a anunţat preţuri cuprinse între 456 lei şi 552 lei, cu menţiunea că aici nu se ţine cont de vârsta şoferului însă se vor lua în calcul anumite criterii de natură tehnică. Majorări faţă de anul în curs sunt anunţate şi la Uniqa Asigurări unde tariful se încadrează între 492 şi 696 lei.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: