Asistaţii sociali, luaţi la verificări de inspectorii ITM

Asistaţii sociali din comunele gorjene vor fi verificaţi acasă de către inspectorii ITM pentru a constata dacă aceştia sunt îndreptăţiţi să primească ajutorul social. Din primele constatări, inspectorii ITM Gorj spun că cele mai multe persoane care primesc ajutor social sunt de etnie romă, mulţi dintre ei apţi de muncă. Ce mai bizară situaţie se întâlneşte la Mătăsari, unde nu sunt decât cinci romi înregistraţi la primărie, dar ajutoare primesc câteva sute.

Primele verificate au fost comunele cu foarte multe dosare de ajutor social. „Noi am început deja verificările mai întâi acolo unde sunt foarte multe astfel de dosare. Printre comunele deja verificate se numără Albeni şi Scoarţa, dar mai avem localităţi ca Plopşoru unde sunt cele mai multe, 225 de dosare, Cruşeţ, 204 dosare, Negomir, 146 dosare şi Bengeşti Ciocadia cu 167 dosare. Până acum nu am întâlnit cazuri să beneficieze pe nedrept, majoritatea sunt cetăţeni de etnie romă, bolnavi care nu au niciun venit. Ce-i drept, ei sunt cei care au cele mai multe dosare”, a declarat Simona Dumitraşcu, director adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Primarii sunt puşi în mare încurcătură pentru că cei mai mulţi cred că romi îşi merită banii pentru că sunt amărâţi, alţii impun măsuri tot mai drastice pentru a nu putea să beneficieze decât cei cu adevărat săraci. „La Târgu Cărbuneşti avem 850 de cetăţeni de etnie rromă din care 351 primesc ajutor social. Luna trecută am mai suspendat 15 dosare, iar luna aceasta cred că mai tăiem 20 pentru că au plecat în străinătate. Ce să vă spun, mai avem şi romi care beneficiază pe nedrept, dar nu este vina noastră ci a medicilor de familie care le eliberează adeverinţă. Noi am introdus de anul acesta măsura să ne aducă şi certificat de expertiză medicală de la Casa Judeţeană de Pensii ca să poată beneficia”, a declarat Ion Fugaru, viceprimarul oraşului Târgu Cărbuneşti.

La Bengeşti-Ciocadia, sunt peste 500 de rromi însă potrivit primarului, toţi îşi merită ajutorul pentru că sunt foarte săraci. „La noi au venit cei de la ITM şi au văzut şi ei că sunt amărâţi rău, când au intrat în bucătăria unuia le-a venit rău. Sunt apţi de muncă dar unde să muncească dacă nu au unde, aşa statul are numai de pierdut”, a declarat Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti Ciocadia.

La Mătasari sunt doar cinci romi-!

La Mătăsari, autorităţile locale nu ştiu nici câţi cetăţeni de etnie romă au în localitate pentru că ei nu vin să declare. În acest moment în Mătăsari sunt doar cinci romi declaraţi. „Sincer nu ştiu pentru că noi oficial avem doar patru sau cinci pe care i-am găsit cu ocazia recensământului agricol din 1992, dar când a fost vorba de nişte ajutoare s-au înscris peste 500 de romi”, a declarat Alexandru Udrişte, viceprimarul comunei Mătăsari.

Chiar şi aşa, comuna Mătăsari s-ar putea considera norocoasă în privinţa dosarelor de ajutor social şi asta pentru că sunt doar 98 în plată de le 280 cât erau odată. Numărul a scăzut atât de mult pentru că foarte mulţi şi-au găsit de muncă în străinătate.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: