Mădălin Gheban, dublu campion naţional la atletism la doar 15 ani

Mădălin Dorian Gheban din comuna Bărbăteşti s-a întors, în urmă cu câteva zile, de la campionatele naţionale de atletism cu două medalii de aur, la probele de 1500 m şi 800 m. În mai puţin de o jumătate de an, băiatul în vârstă de doar 15 ani, a reuşit să deţină pentru a doua oară titlu de dublu campion naţional la atletism. Deşi numele său a devenit cunoscut la nivel naţional, autorităţile locale şi judeţene nu i-au apreciat niciodată activitatea. Cu toate acestea, sportivul spune că este fericit când oamenii îl opresc pe stradă şi îl felicită pentru performanţa sa.

Mădălin Dorian Gheban este elev în clasa a X-a la Liceul Sportiv din Târgu Jiu. În perioada 22-23 iunie, acesta a participat la campionatele naţionale de atletism care s-au desfăşurat pe Stadionul “Iolanda Balas Soter” din Bucureşti. La doar 15 ani, băiatul a reuşit să se claseze pe primul loc la probele de 1500 m şi 800 m. Este pentru a doua oară când Mădălin Dorian Gheban a devenit dublu campionat naţional la atletism, categoria Juniori III. Şi la campionatele de sală din iarna trecută, acesta a obţinut două medalii de aur la aceleaşi probe. Deşi în momentul de faţă, Mădălin Dorian Gheban se pregăteşte pentru campionatele mondiale, iar numele său a devenit cunoscut la nivel naţional autorităţile locale şi judeţene nu i-au apreciat niciodată activitatea. “Am fost felicitat doar de oamenii care mă întâlnesc pe stradă şi care mă recunosc de la televizor. Autorităţile nici măcar nu mă cunosc. La nivel local nu m-a băgat nimeni în seamă. Nu am fost invitat niciodată la vreo acţiune mai deosebită, iar de premii nici nu poate fi vorba. Singurii care mă sprijină atât financiar cât şi psihic sunt părinţii şi bunicii mei. În momentul de faţă, mă pregătesc pentru campionatele mondiale şi sper să mă întorc cu vreo medalie”, a declarat Mădălin Dorian Gheban. Deşi nu a avut satisfacţii materiale, băiatul se consideră a fi un norocos întrucât şi-a făcut foarte mulţi prieteni la campionatele naţionale. “Campionatele naţionale m-au ajutat să leg foarte multe prietenii. Chiar dacă în timpul cursei am fost rivali, la finele competiţiei au devenit prieten foarte bun cu toţi ceilalţi concurenţi”, a mai precizat sportivul.     

Îşi dorea să ajungă fotbalist

Mădălin Dorian Gheban îşi dorea să devină fotbalist. Ba chiar, în urmă cu câţiva ani, a făcut parte din echipa comunei Bărbăteşti. Primul care i-a descoperit abilităţile a fost profesorul său de educaţie fizică şi sport de la şcoala din Bărbăteşti, Gheorghe Ghimpău. “De mic mi-am dorit să ajung fotbalist. La început mamei mele îi era teamă să practic un astfel de sport pentru a nu mă lovi. Cu toate acestea, am făcut parte din echipa de fotbal a comunei. Primul care m-a îndrumat spre atletism a fost Gheorghe Ghimpău, profesorul meu de educaţie fizică şi sport din şcoala generală. Acesta m-a dus la un concurs judeţean, iar în urma rezultatelor mele m-a preluat actualul meu profesor Laurenţiu Ciobanu, care mă antrenează în prezent şi fără de care nu aş fi reuşit să ajung unde sunt acum. Mereu voi fi recunoscător celor doi profesori şi familiei mele pentru sprijinul acordat. Nu-l voi uita niciodată nici pe finul meu care a decedat, dar care m-a încurajat ori de câte ori am avut nevoie. Nu este uşor să practici un sport de performanţă. De multe ori eşti tentat să renunţi şi ai nevoie de ajutorul celor din jur”, a declarat Mădălin Dorian Gheban.

ANTRENAMET PE DEAL

Rezultatele băiatului se datorează orelor nesfârşite de antrenament. “Avem antrenamente de câte două ore pe zi. Voi continua să mă antrenez, voi alerga pe stadion, pe drum şi pe dealurile din Bărbăteşti. Nu este prima dată când alerg pe dealuri. Oamenii din sat mă cunosc şi mă apreciază pentru ceea ce fac. Sper, totuşi, ca în această vară să se finalizeze pista de atletism de la Târgu Jiu pentru a putea să mă antrenez mai bine”, spune Mădălin.

Vizualizări: 230

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: