Autorităţile vor să preia „cinematografele“ din Motru şi Târgu Jiu

RADEF “Româniafilm” nu vrea să renunţe la cinematografele din Gorj. Este vorba despre Cinematograful “Victoria” din Târgu Jiu şi Cinematograful “Minerul” din Motru care deja figurează printre cele 166 de săli şi grădini de spectacol rămase în administrarea regiei. Dacă la Târgu Jiu există o clădire deplorabilă cunoscută sub numele de cinematograf, la Motru tinerii nici nu mai ştiu că exista cândva o sală unde se vizionau filme. Fostul Cinematograf “Minerul” a fost transformat într-un cafe-bar unde în week-end se organizează discotecă, aceasta fiind cunoscută sub numele de “La Academie”.

Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) “Româniafilm” nu renunţă la cinematografele din Târgu Jiu şi Motru în ciuda faptul că acestea se deteriorează şi îşi pierd destinaţia. Chiar dacă autorităţile locale au solicitat preluarea, prin nenumărate adrese, RADEF rămâne în continuare administratorul celor două cinematografe. Acest lucru este prevăzut expres în Monitorul Oficial, apărut în urmă cu circa două luni. Astfel, Cinematograful “Victoria” din Târgu Jiu şi Cinematograful “Minerul” din Motru figurează pe lista celor 166 de săli şi grădini de spectacol aflate în custodia RADEF “Româniafilm”. Potrivit Monitorului Oficial Nr. 365/ 25.V. 2011, “nu mai pot fi încheiate protocoale între primarul unităţii administrativ- teritoriale beneficiare şi reprezentantul mandatat de către conducerea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor “Româniafilm”.

Cinematograful din Târgu Jiu mai are de aşteptat

Târgujienii mai au de aşteptat până vor putea viziona filme la Cinematograful “Victoria”, în condiţii civilizate. Cu toate acestea, Primăria Târgu Jiu nu a renunţat la ideea de a avea un cinematograf modern pe raza municipiului. “Am trimis nenumărate adrese la RADEF pentru a putea prelua Cinematograful “Victoria”, însă de fiecare dată am primit răspuns negativ. Ba mai mult, la ultimele solicitări nu am mai primit nici un fel de răspuns. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca pe raza municipiului Târgu Jiu să existe un cinematograf modern deoarece tot mai mulţi tineri ne solicită acest lucru. În cazul în care nu vom reuşi să preluăm Cinematograful “Victoria”, vom încerca, pe viitor, să prindem pe lista de investiţii un cinematograf nou”, a declarat Elena Ungureanu, secretarul general al Primăriei Târgu Jiu. În prezent, Cinematograful “Victoria” se află într-o stare deplorabilă în ciuda faptului că în urma uneia dintre adresele trimise de municipalitate, RADEF “Româniafilm” a răspuns că se vor efectua, din fonduri proprii, lucrări de modernizare a clădirii, imediat după adoptarea unui act normativ care să rezolve problemele patrimoniale ale regiei.

Cinematograful din Motru, transformat în bar

Dacă la Târgu Jiu mai există totuşi o clădire cunoscută sub numele de cinematograf, la Motru Cinematograful “Minerul” a fost transformat într-un bar, unde în week-end se organizează discotecă. În prezent, tinerii nici nu mai ştiu că acolo se puteau viziona cândva filme. Pe lângă destinaţia clădirii s-a schimbat şi numele acesteia. Astfel, fostul Cinematograf “Minerul” este cunoscut în rândul motrenilor ce frecventează discoteca, ca fiind “La Academie”. “În urmă cu ceva timp cei de la RADEF au pus problema să preluăm Cinematograful “Minerul”. Consiliul Local Motru chiar a emis o hotărâre în acest sens, se pare însă că s-au răzgândit întrucât nu s-au prezentat pentru a încheia procesul verbal de predare- primire. Ba mai mult, RADEF a încheiat un contract de închiriere cu anumite persoane private care au transformat fostul cinematograf într-un cafe-bar, cunoscut sub numele de “La Academie”. Aici, în week-end, se desfăşoară activităţi de discotecă. Nu am văzut contractul de închiriere şi nu ştiu dacă există vreo clauză ce priveşte păstrarea fostei destinaţii”, a declarat Dorin Hanu, primarul oraşului Motru.

Vizualizări: 225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: