Autorizaţie de mediu, contestată în instanţă de CE Oltenia

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a fost acţionată în judecată de Complexul Energetic Oltenia. Entitatea energetică a contestat o autorizaţie de mediu emisă pentru cariera Tismana I, pe care APM Gorj a acordat-o pentru un anumit perimetru şi nu pentru întreaga suprafaţă licenţiată, aşa cum solicita CE Oltenia.  Pentru a acorda autorizaţie de mediu pe întreaga suprafaţă, APM Gorj a solicitat celor de la companie să facă mai întâi un studiu de evaluare a impactului asupra mediului. CE Oltenia consideră că este vorba de o eroare materială în acest caz şi speră ca pe calea instanţei să fie revizuită autorizaţia de mediu respectivă.

Directorul APM Gorj, Nicolae Giorgi, a spus că CE Oltenia a solicitat o autorizaţie de mediu pentru cariera Tismana I pentru întreaga suprafaţă pentru care a obţinut licenţa de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în urmă cu zeci de ani, dar fără să facă mai întâi studiul de evaluare a impactului asupra mediului, necesar pentru obţinerea acestei autorizaţii pe toată suprafaţa pentru care deţine licenţă. Astfel, APM Gorj a emis autorizaţie de mediu doar pe suprafaţa pe care cariera desfăşoară activitate în prezent. „E vorba de suprafeţele de la cariera Tismana I, legat de faptul că ei au solicitat în primă fază o suprafaţă mai mare decât cea prevăzută în autorizaţia cea veche, dar pe care nu se făcuse evaluarea de impact pentru care acordurile de mediu nu erau pe procedură. Ne-au acţionat că ar fi fost eroare materială. Noi am spus că nu este eroare materială pentru că nu pot să-i trec întreaga suprafaţă din licenţă până nu îşi face procedura de acord de mediu pentru toată suprafaţa, care procedură de acord de mediu este în derulare, în desfăşurare. Pot să trec toată suprafaţa din licenţă după ce îşi face evaluarea de impact asupra mediului pe proiectul de dezvoltare”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Conducerea APM Gorj a spus că după obţinerea acordului de mediu pe întreaga suprafaţă solicitată, se va putea revizui autorizaţia de mediu. „Abia aştept să decidă instanţa. Eu zic că nu avem nicio şansă să pierdem. Nu pot să dau autorizaţie de mediu fără evaluarea impactului asupra mediului pentru că noi, în România, avem aceşti paşi, nu avem ca în occident să dăm autorizaţie la început. În afară dau autorizaţie de mediu pe câmpul verde, şi el vine atunci şi implementează, şi deschide, face proiect, montează instalaţii şi plus funcţionarea. Noi, montarea instalaţiilor o dăm pe acord de mediu şi funcţionarea instalaţiilor o dăm pe autorizaţie de mediu”, a precizat Nicolae Giorgi.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: