Avem guvern

Premierul desemnat Dacian Julien Cioloş a anunţat ieri cei 21 de miniştri pe care îi propune parlamentului pentru votul de marţi. Un guvern cu multe nume noi pentru opinia publică, dar în care s-au mai strecurat foşti miniştri sau secretari de stat. Un guvern în care Vasile Dâncu este omul de legătură al PSD, dar în care nu este clar dacă au şi liberalii pe cineva. Pare mai mult un guvern al lui Iohannis, cu susţinere PSD-UNPR, dar şi cu mulţi oameni şcoliţi în Europa şi SUA.

La prima vedere, este un guvern de tehnocraţi, deşi unii miniştri au cu totul alte studii decât cele din denumirea portofoliului. La Justiţie, de exemplu, Cristina Guseth este absolvent de Electronică şi a mai făcut unele cursuri de comunicare. Conduce însă o organizaţie neguvernamentală, Freedom House, care apără drepturile omului. Cel mai tânăr ministru este la Sănătate, Andrei Baciu fiind un chirurg de 28 de ani care conduce o asociaţie pentru drepturile pacientului. Cele două nume, Guseth şi Baciu, par să ne spună că noul guvern are o altă viziune, de abordare a Justiţiei din perspectiva celor judecaţi şi anchetaţi, nu a judecătorilor şi procurorilor, şi a sănătăţii din perspectiva pacientului, nu doar a medicilor.

Din informaţiile publicate ieri despre noii miniştri mai putem desprinde faptul că mulţi dintre ei, dacă nu chiar toţi, şi-au completat studiile în străinătate şi au lucrat în instituţii internaţionale. Asta înseamnă că vom avea miniştri care ştiu să poziţioneze România în lume, să adapteze legislaţia şi instituţiile la standarde internaţionale.

Foarte important, în noul guvern sunt două persoane care au făcut carieră în „societatea civilă”, dar şi un ministru al dialogului social care are drept misiune să întărească simţul civic al populaţiei. Un alt semn că noul guvern va trata populaţia ca pe un angajator. Asta dacă nu cumva se va dovedi un guvern paravan pentru afacerile politicienilor.

Nota: După închiderea ediției, Cioloș a retras propunerea de la Ministerul Sănătății.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: