„Băieţii proşti” plătiţi la companiile de stat

Hidroelectrica este din nou în insolvenţă. O instanţă de judecată a decis să trimită spre rejudecare contestaţiile „băieţilor deştepţi” din energie la tabelul preliminar al creanţelor de la prima insolvenţă, cea încheiată în vara anului trecut. O situaţie complicată din punct de vedere economic, care s-ar traduce cam aşa. Fostul administrator judiciar Remus Borza şi-a umflat muşchii şi a reziliat contractele bilaterale, cele pe care le numim generic „ale băieţilor deştepţi”, a concediat 1.300 de oameni, a scos la vânzare nişte microhidrocentrale. În câteva luni a făcut mega-profit, a avut noroc şi de ploaie, şi-a luat milioane de euro comision de succes, başca nişte contracte bănoase încheiate chiar cu casa lui de avocatură. Dacă o mai fi avut grijă şi de prieteni, nu ştim, dar putem să bănuim.

A trecut valul, Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă fardată, dar bubele au ieşit repede la suprafaţă. Salariaţii concediaţi câştigă procesele pe bandă rulantă, băieţii deştepţi la fel. Pentru că Borza a lucrat pompieristic, pe repede înainte, şi-a luat banii şi după el potopul.

Nu ştiu cât de deştepţi sunt „băieţii deştepţi”, cred mai degrabă că profită de prostia şi hoţia celor numiţi politic să conducă marile companii de stat. Nu că l-aş încadra pe Borza în categoria proşti, dimpotrivă. Dar felul în care au fost puse pe butuci toate marile companii de stat nu se explică decât prin modul în care politicul impune tot felul de tâmpiţi în funcţii de directori, mulţi cu aere de specialişti.

Politicienii români au darul de a distruge tot. Au distrus companiile de stat, au distrus ideea de privatizare, cam toate fiind eşuate, au distrus ideea de management privat. Cred că nici laureaţii premiilor Nobel pentru economie nu ar găsi o soluţie de îndepărtare a politicienilor români de ciolanul din companiile de stat.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: