Bani europeni pentru o sută de gorjeni

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a sistat, în urmă cu trei zile, sesiunea de primire a proiectelor pentru Submăsura 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi non-agricole în zonele rurale”, deşi termenul limită era data de 30 octombrie. Motivul este acela că s-a ajuns la nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finanţare. La nivelul judeţului Gorj, au fost înregistrate aproximativ 100 de dosare. Prin această Submăsură se pot obţine fonduri europene de până la 70.000 de euro.  

Investiţiile pentru care gorjenii au solicitat fonduri europene vizează agropensiuni, firme de consultanţă, service auto, croitorii, tâmplării, confecţii metalice, precum şi cabinete cosmetice. „La nivelul judeţului Gorj, s-au depus 94 de proiecte, având următoarea structură: 40 pentru agro-pensiuni; 16 pentru firme de consultanţă; 6 pentru service auto; 6 pentru croitorii; 5 pentru tâmplării; 5 pentru ateliere confecţii metalice; 5 pentru saloane de coafură, iar restul sunt diverse (instalaţii sanitare, fabrică peleţi, produse din beton, precum şi finisaje interioare). Primirea dosarelor s-a sistat înainte de termen pentru că s-a atins plafonul de 120%. Când se atinge plafonul de 120% se sistează cu depunerea dosarelor pentru că se presupune că o parte dintre dosare nu vor fi selectate şi să rămână 100%. Sesiunea de primire a proiectelor se va relua anul viitor”, a declarat Gheorghe Cocină, directorul AFIR Gorj.

Investiţiile sprijinite au ca scop facilitarea diversificării prin înfiinţarea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă şi reducerii sărăciei în spaţiul rural. Astfel obiectivele Submăsurii 6.2. sunt: crearea de noi activităţi non-agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor şi, în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural; diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spaţiul rural; încurajarea menţinerii şi dezvoltării activităţilor tradiţionale.

SELECŢIE

În termen de 37 de zile, persoanele care au solicitat fonduri europene pe Submăsura 6.2 vor fi notificate cu privire la selecţia ori respingerea dosarului. „În această perioadă se face selecţia dosarelor, în 37 de zile trebuie să le comunicăm oamenilor rezultatele. În termen de 10 zile de la notificare, trebuie să se prezinte să semneze contractul şi imediat depun cererea de plată şi primesc banii, 70% la început şi 30% când finalizează investiţia”, a mai precizat Gheorghe Cocină.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: