Bârcină – 4 ani de puşcărie în dosarul de la DNA

După prezidenţiabilul Constantin Ninel Potârcă, un alt om de afaceri important din etnia romă are probleme cu legea, o instanţă dispunând ieri condamnarea lui Ion Bârcină, zis Dan Goeru, la 4 ani de puşcărie. Pedeapsa este cu executare, în dosar fiind condamnat şi un fost parlamentar UDMR, care în perioada în care a fost şef la ANRE a primit şpăgi grase de la Bârcină pentru perfectarea unor contracte în energie.

În timp ce Complexul Energetic Oltenia nu ştie, de fapt nu reuşeşte, pentru că managerul privat care îl conduce ştie, dar nu poate, să vândă energie, firma lui Ion Bârcină dădea şpăgile direct la vârful Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie pentru a i se face loc pe piaţă.

Dosarul a fost instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii din capitală reuşind să prezinte probe atât de bune încât după doar cinci termene magistraţii de la Tribunalul Bucureşti să şi dea un verdict. Bârcină este printre cei condamnaţi, dar pedeapsa cea mare a primit-o fostul şef al ANRE, fost deputat şi senator UDMR Gergely Olosz. Şapte ani ar urma să stea acesta după gratii dacă sentinţa rămâne neschimbată.

Bârcină are o condamnare de patru ani de puşcărie, iar ceilalţi trei inculpaţi din dosar, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani. Aceştia erau colaboratori ai lui Dan Goeru, pentru majoritatea dintre ei, inclusiv pentru Bârcină şi Olosz magistraţii dispunând menţinerea sechestrului asiguratoriu.

Şpăgi uriaşe confiscate

Inculpaţii din dosar nu se aleg doar cu anii de puşcărie, ci vor trebui să dea şi banii la stat folosiţi pentru mituirea fostului şef al ANRE. „Dispune confiscarea de la inculpatul Olosz Gergely a sumelor de 384.000 de euro (echivalent lei curs BNR la data plăţii) şi 400.000 lei. Menţine sechestrul asigurator în vederea confiscării sumelor mai sus menţionate instituit faţă de inculpaţii Olosz Gergely, Bîrcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin respectiv partea responsabil civilmente SC POWER PLUS SRL instituit prin ordonanţa din data de 18.03.2011. Menţine sechestrul asigurător în vederea confiscării pană la concurenţa sumei de 477.118,54 euro instituit asupra tuturor bunurilor mobile ale inculpatului Olosz Gergely prin ordonanţa din data de 01.04.2011 şi prin ordonanţele din datele 18.03.2011 şi 01.04.2011 faţă de acelaşi inculpat. Menţine sechestrul asigurător în vederea confiscării pană la concurenţa sumei de 477.118,54 euro şi a sumei de 660.393,91 asupra bunurilor imobile deţinute de partea responsabil civilmente prin ordonanţa din data de 27.06.2012. Admite acţiunea civilă formulată de către ANAF şi obligă pe inculpatul Stan Cătălin în solidar cu partea responsabil civilmente SC POWER PLUS SRL la plata sumei de 350.144 lei reprezentând impozitul pe profit”, au decis judecătorii, care au stabilit şi ca inculpaţii să achite statului cheltuieli judiciare de câte 3000 de lei fiecare. Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Vizualizări: 375

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: