Băsescu a respins memorandumul cu FMI din cauza accizei la motorină

Decizie fără precedent a preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a anunţat că nu va semna memorandumul încheiat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Asta înseamnă practic că România rămâne fără acordul cu FMI. Motivul lui Băsescu este acela că guvernul nu a înţeles că renunţe la creşterea accizei pe carburant de 7 cenţi pe litru.

 „Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi. Această măsură este antieconomică, împotriva intereselor României şi a şanselor de relansare economică. Nu doresc măsuri care să frâneze lansarea economică. Guvernul nu are nevoie de această măsură. Această măsură va afecta pensiile mai mult decât creşterea de 3 la sută”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele susţine că noua taxă nu se justifică, deoarece guvernul nu este în dificultate, ci doar caută bani pentru finanţarea ilicită a campaniilor electorale de anul viitor. „Au fost guverne în dificultate şi au trebuit să mărească fiscalitatea, dar acest guvern nu este în dificultate. Ei vor doar să-şi creeze resurse pentru alegerile din 2014 şi nu este corect să facă asta pe spatele celor săraci”, a declarat Băsescu.

Întrebat de Mediafax cum comentează anunţul preşedintelui Băsescu, premierul a răspuns scurt: "Nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE". Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării. Acordul este în vigoare, însă board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, aşa cum era programat, scrisoarea de intenţie şi memorandumul cu România, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Voinea a afirmat, la Realitatea TV, că o astfel de situaţie poate avea ca efect creşterea costurilor de împrumut ale statului.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: