Băsescu: Geoană a fost la Moscova în aprilie fără a-l informa pe preşedintele CSAT

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, B1 TV, că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost la Moscova în luna aprilie fără a-l informa pe şeful CSAT, iar atunci când a spus că este bine că Geoană pleacă din CSAT avea în vedere "exact acest lucru".

Întrebat despre faptul că preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat, joi, să precizeze dacă preşedintele Senatului, Mircea Geoană, membru CSAT în aprilie 2009, a avut mandat pentru acea deplasare la Moscova, Băsescu a răspuns: "A fost la Moscova o să îi răspund mâine poimâine lui Crin Antonescu pentru că mi-a trimis o scrisoare. Dar aduceţi-vă aminte că după aprilie am spus: «E bine că pleacă din CSAT!» Deci aveam în vedere exact acest lucru, că nu poţi fi vicepreşedintele CSAT şi să pleci la întâlniri organizate la Moscova fără măcar să-l informezi despre acest lucru pe preşedintele CSAT".

Referindu-se la informaţiile apărute în presă potrivit cărora vizita lui Mircea Goană din luna aprilie de la Moscova ar fi fost una privată, Băsescu a spus: "Privată! Da, sigur, la fel cred şi eu, că s-a dus la băi!".

Şeful statului a mai precizat că fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a spus "o minciună" când a anunţat că Mircea Geoană a informat organele statului cu privire la vizita sa la Moscova.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat, joi, preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să ofere explicaţii despre vizita din aprilie de la Moscova şi eventualul sprijin al Moscovei în campania electorală, precum şi despre motivul pentru care a păstrat tăcerea asupra acestei vizite.

Candidatul PNL a spus că ar fi fost de salutat o astfel de vizită, dacă Geoană s-ar fi deplasat la Moscova în calitate de preşedinte al Senatului, în mod oficial, "la lumina zilei" şi cu "o agendă clară".

Antonescu i-a solicitat, pe de altă parte, preşedintelui Traian Băsescu, să spună public dacă a fost informat sau nu despre vizita lui Geoană la Moscova şi dacă acesta, vicepreşedinte al CSAT pe atunci, a avut sau nu un mandat de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Preşedintele PNL i-a cerut lui Băsescu, prin intermediul unei scrisori, să răspundă dacă vizita lui Geoană are relevanţă şi impact în domeniul securităţii naţionale.

Geoană a făcut o vizită la Moscova pe 27 aprilie 2009, unde a avut o întâlnire "în secret", aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din România, cu un consilier al preşedintelui Dmitri Medvedev, a relatat, miercuri, HotNews.ro.

Preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană, a anunţat, în ziua euroalegerilor (7 iunie), că se retrage din CSAT, el invocând faptul că nu admite folosirea imaginii pozitive a Armatei în scop electoral şi partizan de către preşedintele Băsescu, făcând referire la "acţiunile electorale" ale şefului statului din ultimele zile.

Preşedintele Traian Băsescu făcuse, cu puţin timp în urmă, vizite militarilor români dislocaţi în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

După anunţul privind plecarea lui Geoană din CSAT, Traian Băsescu a afirmat că salută declaraţia de intenţie a lui Mircea Geoană de retragere din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, dar o consideră în totală contradicţie cu insistenţa cu care acesta a susţinut introducerea în protocolul alianţei a prevederii prin care şeful Senatului devine membru CSAT.

"Salut anunţul lui Mircea Geoană că doreşte să se retragă din CSAT. Salut declaraţia, legalitatea din punct de vedere constituţional şi legal nu o apreciez eu. Pe fond, salut declaraţia de intenţie a lui Mircea Geoană. Declaraţia de intenţie este în totală contradicţie cu insistenţa lui de a impune în Protocolul coaliţiei includerea sa în structura CSAT", declara atunci Traian Băsescu.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: