Băsescu: România îşi propune să devină o importantă piaţă energetică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România îşi propune să devină o importantă piaţă energetică pentru Europa de Sud-Est, iar investiţiile în acest domeniu sunt o prioritate pentru Guvern, potrivit Mediafax.

"Dacă privim la nevoile economiei româneşti, putem spune că loc de investiţii este în toate domeniile", a precizat Băsescu, indicând însă "independenţa energetică" drept unul dintre obiectivele majore ale României.

"Deşi suntem o ţară care îşi produce în proporţie de circa 80% ţiţeiul de care are nevoie şi gazul de care are nevoie, suntem înregimentaţi în politica energetică europeană, care cere cu stringenţă diversificarea surselor de aprovizionare cu energie", a adăugat Băsescu.

El a mai spus că România are deseori excedent de energie electrică, pe care îl exportă.

"Suntem o ţară care adesea are excedent de energie electrică şi o exportă şi suntem o ţară care îşi propune să devină o importantă piaţă energetică pentru Europa de Sud-Est. De aceea, investiţiile în acest domeniu sunt o prioritate pentru Guvernul României. Fie că discutăm despre proiectul unor hidrocentrale, fie că discutăm de construcţia altor două reactoare nucleare la centrala de la Cernavodă, fie că discutăm de retehnologizarea termocentralelor existente, toate acestea fac parte din pachetul de modernizare a sistemului energetic românesc şi de dobândire a soluţiilor ca România să fie un jucător important pe piaţa energiei în sud-estul Europei", a mai spus Băsescu, la Forumul de Cooperare al Golfului.

Potrivit preşedintelui, "România este unul dintre promotorii soluţiilor de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie a Europei".

El a amintit faptul că România a finalizat, de curând, interconectarea cu Ungaria, dar şi implicarea în proiectele Nabucco sau AGRI.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: