Băsescu: Victor Ponta, ofiţer SIE timp de patru ani

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat la o emisiune tv că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), în perioada 1997-2001. În replică, Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale a declarat că ceea ce a spus Băsescu este o minciună.

 „Sunt numai minciuni“, a declarat Victor Ponta atunci când a fost întrebat dacă este adevărat că a fost ofiţer SIE. Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, în sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o hotărâre de guvern iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul. ”În ce mă priveşte vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi voi face la fel ca preşedinte al României”, s-a apărat Victor Ponta.

Ce a lucrat Ponta pentru SIE

Şeful statului a explicat că "neliniştea" i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta. "Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns şi pe urmă discuţiile din presă", a mai spus Băsescu. În 2013, senatorul Valer Marian i-a adresat premierului o interpelare în care îl întreba, printre altele, dacă şi-a bătut bestial tatăl, dacă a întreţinut la Paris "relaţii nefireşti" cu un fost ofiţer SIE şi dacă a participat la orgii sexuale într-un hotel din Târgu Jiu. Cea de-a şasea întrebare din interpelarea lui Valer Marian viza colaborarea lui Victor Ponta cu SIE: "Dacă este adevărat că în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat de Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită «Umbre» sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie".

Băsescu a declarat că Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională", "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.  "Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE", a anunţat preşedintele, precizând că acest lucru arată şi "saltul lui". "A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez", a mai anunţat Băsescu.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: