Băsism şi antibăsism

Crin Antonescu este băsist! Asta auzim de dimineaţa până seara pe două dintre televiziunile de ştiri, cele controlate de liderii politici Sebastian Ghiţă şi Dan Voiculescu. Principalul argument este acela că Antonescu îl critică pe Ponta. Un joc pe care Ponta îl face de câţiva ani, cu mare succes de când Băsescu a tăiat salariile şi a vrut să taie pensiile. Cum zice cineva ceva critic de Ponta, e băsist.

Antonescu a ales să se bată cu Ponta, pentru că acesta îi va fi adversar în alegerile prezidenţiale. Din ce îl atacă mai mult pe Ponta, din ce propaganda îl cataloghează drept băsist. Şi cum o minciună spusă de o mie de ori devine adevăr, Crin Antonescu scade în sondaje, deoarece electoratul antibăsist a preferat să rămână lângă Ponta. Acelaşi joc, în oglindă, îl face Traian Băsescu. A mutat băsiştii la PMP, delimitându-se zilnic de PDL, partidul care l-a făcut de două ori preşedinte şi l-a salvat de două ori de la demitere. Deşi nu s-a delimitat de Băsescu, PDL a scăzut în sondaje, pentru că ultraşii băsişti s-au mutat la PMP, un partid care a ajuns la 9% fără să facă nimic.

Coabitarea la vedere dintre Ponta şi Băsescu este nimic pe lângă cea care se presupune că este în subteran. Te îngrozeşti când auzi oameni politici care par întregi la cap că Băsescu arestează baronii bătrâni din PSD, ca să îi dea posibilitatea lui Ponta să impună o altă garnitură de baroni, care îi sunt fideli. Şi totuşi, mi se pare mai credibil acest scenariu, decât acela că Antonescu e băsist.

Alegerile prezidenţiale din acest an depind de felul în care manipulatorii vor folosi băsismul şi antibăsismul în lupta politică.  Nici stânga, nici dreapta nu va putea câştiga alegerile fără Traian Băsescu. Şi, aşa cum arată realitatea din spatele perdelelor de fum, Băsescu va alege să trădeze dreapta.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: