Bătrânețea va salva lumea

”Frumusețea va salva lumea”, spune, naiv și zâmbitor, un bețiv irelevant (numitul Ipolit Terentiev) în romanul ”Idiotul”. Într-un text de pe contributors.ro, Gabriel Liiceanu încearcă să explice semnificația misterioasei fraze a ”idiotului” (filosoful i-o atribuie cumva forțat prințului Mîșkin, personajul principal). Spune că la început credea că Dostoievski se gândește la salvarea lumii prin artă, prin frumusețea intelectuală care va salva proștii de urâtul vieții cotidiene și de josniciile ființei umane primare. La finalul textului, Liiceanu spune că un fost elev de-al lui, actualmente doctorand la Heidelberg, i-a descifrat sensul cuvintelor: Dostoievski nu a încercat altceva decât să-l întruchipeze pe Iisus, simbol al frumuseții umane perfecte, în visătorul Mîșkin. Din păcate, atât Iisus, cât și Mîșkin, dau greș. ”Frumusețea nu poate schimba lumea pentru simplul motiv că nu e ea măsura lumii acesteia”, concluzionează posac Liiceanu. Și are dreptate.

De câteva luni în special, cele trei posturi jegos-propagandiste din România (Antena 3, B1 și RTV) au, la aceeași oră, seara, un opus al lui Mîșkin. Fiecare are câte un golan la televizor, un mârlan patibular (aici a fost Patapievici) care a depășit de mult sfera umorului și s-a mutat cu toate cele trebuincioase în ale grobianului. De când concurența îl presează să coboare tot mai mult ștacheta, bietul Badea s-a trezit cu aceasta undeva mai jos de rămășițele avionului despre care vorbeam ieri, adânc, în Groapa Marianelor. Ultimele sale două emisiuni au fost mostre terifiante de mârlănism și atacuri scandaloase la defectele fizice ale unor oameni. Culmea e că e chiar ușor să faci glume cu handicapați (mulți umoriști buni se abțin să rostească chestii geniale pe acest subiect, de frica societății). Lui Badea, însă, nu-i ies nici astea. Iminența intrării lui Voiculescu în locul unde frumusețea nu te salvează deloc, ci dimpotrivă, te transformă în fetița băsiștilor, îi face pe cei de la Antena 3 să se zvârcolească într-o vrie necontrolată și dezgustătoare, înnebuniți de neputință și hotărâți să umilească dușmanul stăpânului cum pot, ca niște cățeluși fără dinți: luându-i piciorul pe burtică, între lăbuțele din față, și scuturând vertiginos și furibund din târtiță.

Ce înseamnă titlul, vă întrebați? Sper ca Badea, Banciu și ăla-de-pe-RTV să se îmbogățească, cât mai repede. Sper ca înaintarea în vârstă să le aducă atât situația materială scontată, cât și o înțelepciune inevitabilă. Când acești trei golănași vor tăcea, împăcați cu trecutul lor de vedete cu care nu cred c-o să se mândrească, țara (dacă nu lumea) va putea fi, poate, salvată.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: