Bătrânii lor şi bătrânii noştri

Celor care au relatat, în weekend, de la protestul Antenelor, li s-a reproșat, uneori pe tonuri exagerat de tăioase, că au ceva împotriva bătrânilor. Nimic mai fals, ba chiar o generalizare ușor idioată. Una care pleacă, cumva, de la premisa că ăia 1000 de psihopați prezenți în Piața Constituției, vineri, ar fi TOȚI bătrânii din România. Pe lângă faptul că nici pomeneală să fie măcar reprezentativi, aș zice chiar că România are niște bătrâni (o bună parte dintre ei) de toată isprava.

Știu mulți bunici, inclusiv ai mei, care votează anti-PSD cu consecvență de multișor, unii chiar de prin anii ’90. Nu o fac pentru că nepoții sau copiii i-ar influența cumva. Nu la modul direct, în orice caz. O fac pentru că, deși mulți dintre ei prost, semi sau chiar nealfabetizați, au foarte bine tipărit în codul lor genetic noțiunea binelui și a răului. În ființa lor de oameni simpli care nu fac politică nici măcar câtă se făcea în Poiana lui Iocan, acești bătrâni remarcabili simt corect fără să fi avut nevoie ca anterior să-și fi format un sistem de valori bazat pe lectură și cunoaștere (cum avem noi, ăștia mai tineri, nevoie, apropo). Ei simt, deci, că PSD-ul e rău, că din cauza lui au fost și încă sunt săraci, și că Antena 3 nu face decât să prelungească acest coșmar parcă nesfârșit care a început (și foarte probabil o să se și termine) cu Iliescu.

Mulți oameni o duc greu în România, tineri sau bătrâni. Dar niciodată sărăcia și nici chiar disperarea nu trebuie să ducă la un singur drum. Unii (precum fanii Antena 3) au ales drumul dureros al psihozei colective, al unui fanatism demn de cause mai bune, o culme nefastă a nostalgiei comuniste, din vremea când tot unul cu ”-escu” la coadă fura de la noi, dar ne și dădea casă, și serviciu, și securitate. Mai ales securitate.

Nu este singura cale, iar bătrânii frumoși despre care vă vorbeam la început sunt dovada (încă) vie a acestui fapt. Să-i țină Dumnezeu sau Universul pe aceștia. Nici celorlalți nu le putem dori moartea, desigur. Dar, judecând obiectiv și cu cinism, parcă varianta asta sumbră n-ar fi foarte rea nici pentru noi, nici pentru ei.

Vizualizări: 334

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: