Beneficiarii de masă la Cantina Socială nu primesc ajutoare alimentare de la U.E.

Peste 100 tone de alimente vor fi distribuite toamna aceasta persoanelor sărace din Târgu Jiu. Nevoiaşii care mănâncă la Cantina Socială nu vor primi zahăr şi făină de la Uniunea Europeană. Reprezentanţii Primăriei speră ca aceşti cetăţeni să fie trecuţi pe liste la redistribuire.  
Peste 200 de persoane care mănâncă la Cantina Socială nu vor primi ajutoare alimentare, deşi nu au nicio formă de venit. Conform Hotărârii de Guvern nr. 600 din 13 mai 2009, cetăţenii care primesc masă gratuită nu sunt incluşi în categoriile de beneficiari de ajutoare alimentare ce provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate persoanelor defavorizate. Primăria Târgu Jiu va distribui câte 4 kg zahăr/persoană şi 15 kg făină/persoană şomerilor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, pensionarilor din sistemul public, care au pensia mai mică de 400 lei/lună, persoanelor cu handicap grav şi accentuat neinstituţionalizate şi persoanelor care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat. Pentru cele patru categorii de beneficiari listele au fost întocmite de instituţia care le ţine lunar evidenţa ( Primăria, Casa de Pensii, A.J.O.F.M şi DGASPC ). 
 Distribuirea alimentelor se face în baza tabelului nominal final, centralizat de A.P.I.A., unde sunt înscrise datele de identificare ale persoanei, cantitatea de produse primită, data la care s-au ridicat aceste produse şi semnătura beneficiarului. La nivelul municipiului Târgu Jiu asproximativ 5100 de persoane vor primi ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană.

Rromii sunt cei mai afectaţi

Din cele 220 de persoane care primesc masă la Cantina de Ajutor Social majoritatea sunt cetăţeni de etnie rromă care nu au nici o formă de venit.
Teodora Ciobanu, directorul Direcţiei Publice de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu ne-a declarat: „În prezent un număr de 220 de persoane nevoiaşe au asigurată masa de prânz şi masa de seară. Valoarea meniului este de 5,5 lei/zi pentru fiecare persoană. Foarte mulţi dintre beneficiari sunt cetăţeni de etnie rromă, majoritatea copii. Există familii cu 7-8 copii care nu realizează venituri. Pentru minori le asigurăm masă permanent, iar adulţii au dreptul de a primi masă la Cantina Socială 3 luni pe an, după care trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii.” De asemenea, Teodora Ciobanu a mai precizat: „Nu ştim din ce cauză beneficiarii de masă la cantină nu primesc ajutoare alimentare. Am cerut explicaţii, însă până în prezent nu am primit nici un fel de lămuriri. Sperăm ca la redistribuire să fie inclusă pe liste şi această categorie de persoane. Încercăm să creăm rezerve la nivel judeţean pentru a avea ce redistribui la final.”


Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: