Biblioteca pentru Copii şi Tineret se mută la Centrul Militar Judeţean

În curând, Biblioteca Judeţeană pentru Copii şi Tineret Gorj se va muta la Centrul Militar. După ce problema alegerii noului sediu al instituţiei a fost întoarsă pe toate feţele, conducerea Consiliului Judeţean Gorj a hotărât ca aceasta să funcţioneze în două imobile aparţinând Centrului Militar Judeţean. Contractul de închiriere încheiat cu moştenitorii casei-monument istoric „Vasile Moangă”, actualul sediu al bibliotecii, expiră la începutul lunii aprilie, iar până la această dată tot fondul de carte şi mobilierul trebuie să fie relocate.

Biblioteca pentru Copii şi Tineret funcţionează încă din anul 1985 în casa-monument istoric „Vasile Moangă” din Târgu Jiu. Contractul nu a mai fost de aceasta dată reînnoit deoarece clădirea nu mai oferă condiţiile necesare pentru buna funcţionare a bibliotecii: „În primul rând, este pus în pericol fondul de carte. Când plouă, apa se infiltrează prin tavan, instalaţia electrică se defectează mereu, iar sobele merg numai în sălile în care accesul este liber“, declara directoarea Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, Alexandra Andrei.

Spaţiul nu este suficient

De asemenea, referindu-se la impasul în care a ajuns secţia instituţiei publice pe care o conduce, directoarea ne mărturiseşte că prima variantă propusă de reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj a fost mutarea sediului actual al bibliotecii la Casa Armatei din Târgu Jiu. „Dar această soluţie a picat pentru că Ministerul Apărării Naţionale s-a opus preluării Casei Armatei de către Consiliul Judeţean Gorj. Aceştia nu au vrut în ruptul capului să ne cedeze imobilul pe motiv că fostul proprietar a donat casa către armată“, a mai menţionat Alexandra Andrei.

Deşi nici în acest fel nu se rezolvă problema spaţiului, directoarea Bibliotecii Judeţene se gândeşte la o soluţie de compromis: „Spaţiul nu este suficient. Trebuie să mutăm 60.000 de volume şi periodicele. Mai mult decât atât, dispunem şi de 12.000 de volume din fondul vechi de carte. Cred că singura posibilitate este ca într-un imobil să amenajăm o sală pentru cititori, iar în cealaltă sa punem cărţile claie peste grămadă. Cu rafturile nici nu ştiu ce o să facem. Cred că le vom lăsa afară şi le vom acoperi cu folie“. Pentru cât timp ... asta rămâne la latitudinea edililor de ale căror hotărâri atârnă ca de un fir de aţă soarta principalei instituţii de cultură pentru cei mici din oraş.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: