Biserica arsă din Pleşa, refăcută la muzeul din Curtişoara

Biserica monument istoric din Satul Pleşa-Porceni, care a fost distrusă în urmă cu trei ani într-un incendiu va fi reconstituită la Muzeul din Curtişoara. Noua construcţie va purta numele Biserica Neagră din Lemn şi va fi introdusă în circuitul turistic.

O reproducere la scară redusă a bisericii de lemn din satul Pleşa, mistuită de flăcări în anul 2008 se va regăsi în Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara. „Din materialul lemnos pe care l-am recuperat cu sprijinul arhitectului Iulian Cămui o vom reconstitui biserica la o scară redusă, încercând să o reintroducem în circuitul turistic, sub denumirea de Biserica Neagră din Lemn”, spune Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Pentru a pune în practică acest demers conducerea instituţiei de cultură va trebui să obţină avize de la Primăria oraşului Bumbeşti Jiu şi de la Comisia Regională a Monumentelor Istorice. „Am început deja demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor care se impun şi care privesc regimul monumentelor istorice. După obţinerea avizelor necesare va fi realizat un proiect care se va înainte spre aprobare la Comisia Regională a Monumentelor Istorice”, explică Dumitru Hortopan.

Gospodărie inaugurată

Pe lângă această biserică Muzeul Judeţean Gorj va mai construi un şopron pentru atelajele rustice aflate în patrimoniul său şi  va reclădi conacul de plai transferat anul trecut din satul Racoţi, Tismana. Conacul cu pricina va întregi de fapt gospodăria Ion Gârcu din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare Curtişoara. „Cum dorinţa noastră este ca această gospodărie să fie inaugurată pe 17 august 2011, când muzeul de la Curtişoara împlineşte 36 de ani de existenţă. Cu această ocazie vom invita şi familia Gârcu, care, pe lângă donaţia imobilelor cu valoare patrimonială deosebită a mai donat şi obiecte culturale utilizate de familie în cadrul activităţilor agricole din zona respectivă”, precizează Hortopan.

INCENDIU

Biserica monument istoric cu hramul „Sfinţii Voievozi” din satul Pleşa, ce data din secolul al XVII-lea a ars în anul 2008. Incendiul a izbucnit de la o lumânare aprinsă după slujba de Sfinţii Mihail şi Gavril. Înaintea reconstituirii, lemnul afectat de foc va fi impregnat cu o substanţă specială pentru a i se testa rezistenţa.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: