Blocaj într-o carieră a CE Oltenia! Primarii cred că va fi închisă!

Cariera Jilţ Sud a Complexului Energetic Oltenia rămâne în continuare blocată deoarece proprietarii de terenuri nu permit excavatoarelor să avanseze pe terenurile lor. Li s-a promis angajarea în companie însă până acum acest lucru nu s-a întâmplat. În astfel de condiţii, autorităţile locale cred că administraţia vrea să închidă unitatea minieră din moment ce nimeni nu ia atitudine.

Unitatea Minieră Jilţ Sud are probleme cu lipsa fronturilor de lucru, dar în ultima perioadă acest blocaj s-a accentuat. Doar un excavator din cele șase are front de lucru, restul fiind pur și simplu oprite.

Bucurescu: Vor să o închidă

Cetăţenii din zonă nu vor să cedeze terenurile fără să fie angajaţi, aşa cum au promis cei din administraţia complexului. Şeful CE Oltenia, Ionel Ilie, spunea în urmă cu o lună că aprobă toate solicitările de angajare dacă proprietarii au dosarele complete. Lucru care nu s-a întâmplat conform autorităţilor locale de pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea cariera. "Nimic, nimic nu s-a rezolvat. Numai vorbe. Am încercat să discut şi eu şi domnul preşedinte al Consiliului Judeţean. Oamenii sunt foarte revoltaţi, nu vor da terenul sub nicio formă, sub nicio formă fără angajări", a declarat Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti. Circa 20 de proprietari, mare parte din comuna Slivileşti, satele Miculeşti şi Ştiucani, ţin blocate excavatoarele carierei. Primarii din zonă cred că intenţia administraţiei este aceea de a o conserva. "Ştie toată lumea, ştiu şi la nivel destul de înalt şi atunci asta şi urmăresc, nu fac acele angajări pe care le-au promis ca să o închidă. Oamenii în continuare ţin excavatoarele blocate și parcă şi lor le-ar conveni acest aspect. Au venit de la fostul EMC, de la Jilţ, și le-au promis oamenilor, au făcut tot felul de tabele, deci nu vor da sub nicio formă terenurile fără aceste angajări. Majoritatea cu care am discutat sunt dispuși să renunţe la sumele stabilite pentru a fi angajaţi", a mai spus primarul comunei Slivilești.

Dafinoiu: Deocamdată nu se va conserva

UMC Jilţ Sud face parte din Sucursala Minieră Motru - Jilţ, condusă de Mihai Dafinoiu. Directorul spune că negocierile cu proprietarii sunt în derulare. "Pe zona Jilţ Sunt ceva probleme cu exproprierile, cu producţia, dar sperăm să le rezolvăm. Încă suntem în negocieri cu oamenii, să vedem dacă cedează sau nu. Deocamdată nu se pune problema conservării carierei. Dacă sunt probleme şi nu o să avem front de lucru, n-avem unde munci. Deocamdată mai avem, dar sunt excavatoare care sunt blocate datorită lipsei exproprierilor", a declarat Mihai Dafinoiu, directorul Sucursalei Miniere Motru - Jilţ.  Directorul sucursalei a declarat că patru excavatoare din cele 6 existente funcţionează la Jilţ Sud, contrazicând spusele primarilor din zonă. Unul dintre excavatoarele blocate este cel care s-a defectat la finalului trecut, care a fost reparat de cei din administraţie.  

EXPROPRIERI

Pentru extinderea carierei Jilţ Nord vor fi făcute exproprieri, pe parcursul mai multor ani, în baza legii 255 de utilitate publică. Dacă pentru terenuri, banii vin de la stat, pentru case compania trebuie să plătească. 13 proprietari de case ce vor fi demolate au dosarele complete iar compania nu vrea să le dea sumele calculate.

Galerie foto




Vizualizări: 3,581

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: