Blocaj pe piaţa imobiliară din Gorj

Agenţiile imobiliare din Târgu Jiu abia dacă încheie două-trei tranzacţii pe lună, multe dintre ele fiind nevoite să iasă de pe piaţă. Spre deosebire de anii precedenţi când cererea de locuinţe era foarte mare, în prezent proprietarii de garsoniere şi apartamente care sunt dispuşi să vândă aşteaptă şi câteva luni până să găsească eventualii cumpărători. Acest lucru a dus la o ieftinire a locuinţelor cu mai mult decât o treime. Cu toate acestea,agenţiile au mari probleme.

Astfel dacă în anii trecuţi în Târgu Jiu funcţionau în jur de 15 agenţii imobiliare, în prezentau numărul acestora s-a redus cu două treimi. „Merge foarte prost. Apartamentele şi garsonierele s-au ieftinit chiar cu 30 la sută însă prea puţini sunt cei care doresc şi pot să mai cumpere”, susţine Daniel Adrian, reprezentatul agenţiei Casa Ta.

Potrivit acestuia cererea mare de locuinţe din anii trecuţi a dus la o creştere a preţurilor mai mare decât era normal, valoarea cu care se vindeau la vremea respectivă apartamentele şi garsonierele fiind peste cea reală. “În anii trecuţi, băncile acordau credite mult mai uşor şi de aceea mulţi puteau să îşi cumpere o casă. Cererea fiind mare, automat că proprietarii au speculat acest moment şi au ridicat preţurile. În prezent preţul este cel apropiat de valoarea reală. Totuşi, abia dacă reuşim să vindem două-trei locuinţe pe lună. Programul «Prima casă» este vorbărie multă şi concret mai nimic, iar credite ipotecare se acordă foarte rar şi în condiţii foarte grele pe care puţini solicitanţi le pot îndeplini”, mai spune Daniel. Reprezentatul agenţiei este de părere că, în perioada următoare, preţurile locuinţelor vor continua panta descendentă întrucât cererea aproape că lipseşte. “O deblocare a pieţei cred că va fi abia anul viitor după Paşte. Până atunci este puţin probabil să asistăm la o creşterea a preţurilor sau la o deblocare spectaculoasă a pieţei imobiliare”, susţine agentul imobiliar.

Chiriile, ieftine doar în aparenţă

În preent, o garsonieră în centrul oraşului se vinde preţuri cuprinse între 900 de milioane şi 1,1 miliarde faţă de 1,5 în urmă cu un an în timp ce un apartament cu două camere care costa în trecut peste două miliarde de lei vechi se vinde în prezent cu 1,5-1,8 miliarde. Şi în cazul apartamentelor cu trei camere situate în zona centrală reducerile sunt semnificative. Astfel, dacă anul trecut un astfel de apartament putea ajunge şi chiar depăşi trei miliarde de lei, acum acesta se poate achiziţiona cu 2,5 miliarde. Şi locuinţele din cartierele mărginaşe s-au ieftinit considerabil, o garsonieră putând fi cumpărată chiar cu 800 de milioane de lei vechi iar un apartament cu trei camere chiar cu mai puţin de 1,5 miliarde. Nici terenurile nu au scăpat de ieftinire, în unele cazuri, preţul acestora reducându-se cu aproape 50 la sută.

În ceea ce priveşte chiriile acestea s-au ieftinit decât în aparenţă. Astfel dacă pentru un apartament cu două camere se percepeau în trecut în jur de 250 de euro, în prezent pentru aceleaşi condiţii se cer doar 200. ţinând cont de devalorizarea leului în raport cu moneda europeană, preţul în lei a rămas cam acelaşi.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: