Boc: Peste 56.000 de firme ar fi intrat în faliment dacă datoriile nu erau amânate

Peste 56.000 de firme ar fi fost obligate să îşi întrerupă activitatea şi să intre în faliment dacă datoriile bugetare acumulate de acestea pe fondul crizei economice nu ar fi fost amânate temporar la plată, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

"De ce am luat această măsură? Dacă nu o luam, 56.000 de firme, câte sunt într-o asemenea situaţie în momentul de faţă în România, erau în pericolul ca mâine să închidă obloanele, să trimită oamenii în şomaj şi nu mai aveam niciun fel de venit la bugetul de stat", a spus Boc, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat în conferinţa de presă că a cerut date mai exacte de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar numărul firmelor care s-au aflat în dificultate după 30 septembrie 2008-data luată în calcul pentru efectele crizei financiare-se ridică la 52.000 de firme.

Atenţionat de presă că premierul a indicat 56.000 de firme, ministrul a explicat că numărul companiilor aflate în dificultate este mai mare, dar că de amânarea la plată a datoriilor bugetare beneficiază 52.000 de firme.

"Sau 52-56.000 de firme, da, cam ăsta este ordinul de mărime. În dificultate se află mult mai multe, dar cele care beneficiază de această măsură, deci au înregistrat datorii după 30 septembrie, acesta este ordinul de mărime", a spus Pogea.

Guvernul a decis, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, ca firmele să poată beneficia de amânarea la plată pe o perioadă de şase luni a obligaţiilor către stat, acumulate după 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, dacă anterior acestei date au achitat la timp datoriile, cu condiţia să plătească obligaţiile curente.

În ordonanţa aprobată de Guvern şi obţinută de MEDIAFAX este prevăzut însă că firmele care vor solicita amânarea la plată a datoriilor bugetare vor fi obligate să garanteze rambursarea ulterioară a obligaţiilor restante printr-o scrisoare de garanţie bancară şi/sau imobiliară, care să acopere sumele amânate la plată, precum şi majorări de întârziere.

Reprezentanţii patronatelor susţin că solicitarea de garanţii bancare şi/sau imobiliare firmelor care cer amânarea plăţii datoriilor bugetare pe o perioadă de şase luni anulează efectul economic pe care măsura ar fi putut să-l aibă, iar afacerile cu probleme vor falimenta şi cu această facilitate.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: