Bondoc (CAS): Vom face propuneri pe marginea noului pachet de sănătate

Noul pachet de sănătate, care numără consultaţiile şi îi obligă pe bolnavi să se trateze mai mult acasă, va fi analizat amănunţit de către personalul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj. Directorul Daniel Bondoc spune că va transmite la Bucureşti propuneri pe marginea pachetului de servicii medicale promovat de Ministrul Sănătăţii. Şeful CAS Gorj se aşteaptă ca noul pachet de sănătate să fie impus începând cu data de  ianuarie. Ba mai mult, crede că bugetul alocat serviciilor medicale, per total, nu va scădea.

Rep.: Ministerul Sănătăţii a publicat patru documente privind pachetul de servicii medicale de bază oferit în spital, în policlinici, la medicul de familie şi în cadrul asistenţei medicale primare. Potrivit noului pachet de sănătate, vom avea dreptul doar la 4 consultaţii gratuite pe an, pentru majoritatea afecţiunilor. Casele judeţene de asigurări de sănătate au fost consultate înainte de aceste modificări?

D.B.: Nu am fost consultaţi înainte de aceste modificări, însă din momentul în care ele sunt pe site, Casa de Asigurări de Sănătate Gorj va veni cu propuneri dacă vom considera ca anumite aspecte ar putea fi îmbunătăţite. În aceste zile, împreună cu colegii mei, voi analiza noul pachet de sănătate. Fiecare salariat al  instituţiei poate face propuneri, le vom centraliza, iar apoi, la nivel de conducere, le vom transmite la Bucureşti pe cele mai bune.

Rep.: Aşa cum ştiţi Ministerul Sănătăţii a făcut o listă cu peste 300 de diagnostice pentru care se solicită spitalelor să reducă gradual internările, pe motivul că diagnosticele respective ar putea fi tratate şi în afara spitalului. Este vorba despre afecţiuni precum obezitatea datorată excesului caloric, tulburări de adaptare, cefalee, conjunctivită cronică, otite, rinite, hemoroizi etc. Ce impact credeţi că va avea această măsură asupra bugetului ce va fi alocat serviciilor medicale?

D.B.: Modificările nu vor influenţa bugetul pe anul acesta. Cred că noul pachet de sănătate nu va putea fi impus înainte de ianuarie 2014. Anul viitor, cu siguranţă, vor exista modificări şi la contractul-cadru şi la norme. Cred că, per total, bugetul nu va scădea întrucât la anumite servicii medicale vor exista creşteri, iar la altele reduceri.

Rep.: În momentul de faţă, aveţi fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile celor opt spitale din judeţ?

D.B.: Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj va repartiza rezerva de 10%  pentru a se putea asigura asistenţa medicală spitalicească la nivelul judeţului. Această rezervă a fost stabilită la suma de 8.416.344, 99 lei, sumă care va fi repartizată în felul următor: 9%, mai exact 7.574.710, 49 lei, pentru unităţile spitaliceşti cu cabinete ambulatorii integrate şi 1%, mai precis 841.634,50 lei, pentru complexitatea suplimentară a cazurilor în ceea ce priveşte comorbiditatea şi numărul de zile de îngrijiri acordate în cadrul secţiilor de terapie intensivă, în această categorie intrând doar Spitalul Judeţean Târgu Jiu şi Spitalul Târgu Cărbuneşti.

Rep.: Aceşti bani acoperă cheltuielile până la sfârşitul anului?

D.B.: Vom acoperi cheltuielile spitalelor inclusiv pentru luna noiembrie, serviciile medicale aferente lunii decembrie rămânând să le plătim în luna ianuarie 2014. Pe parcursul lunii octombrie aşteptă să se deblocheze şi rezerva de 10% din bugetul naţional şi să mai primim bani. Sperăm, ca la rectificarea din octombrie, în afară de fondurile din rezerva naţională, să ni se mai aloce fonduri pentru că spitalele au nevoie de bani.    

Rep.: Ce ne puteţi spune despre cardurile de sănătate?

D.B.: Am înţeles că, până în momentul de faţă, au fost tipărite un milion de carduri de sănătate şi că în maximum două săptămâni va fi luată o decizie privind distribuţia acestora. În orice caz, se preconizează ca până în vara anului 2014 să se finalizeze distribuţia acestora. Astfel, din vara anului viitor, persoanele care au peste 18 ani vor fi obligaţi să posede acest card. Cei care nu-l vor ridica nu vor putea să beneficieze de asistenţă medicală decât în caz de urgenţă.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: