Buget de criză şi în sănătate

Casa de Asigurări de Sănătate Gorj şi-a adaptat bugetul la criza economică şi l-a fundamentat în funcţie de o potenţială creştere a şomajului prognozată pentru acest an în judeţ. Construcţia bugetului CAS Gorj a avut ca bază o solicitare venită din partea Prefecturii. Conform unui raport făcut public de Gheorghe Cocină, directorul Casei de Asigurări din Gorj, la începutul primului trimestru al acestui an, în judeţ era înregistrată o populaţie de 385.579 de locuitori.

Dintre aceştia, 350.760 au calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în timp ce aproape 35.000 de locuitori sunt neasiguraţi. Gorjenii asiguraţi beneficiază de diferite tipuri de asistenţă medicală, începând de la cea primară şi încheind cu cea spitalicească, în ambulatoriu, recuperare și transport. Asistenţa medicală primară este asigurată de 202 medici de familie, din care 92 îşi desfăşoară activitatea în mediul urban. De asemenea, există 140 de cabinete medicale de specialitate şi stomatologice, precum şi cele 8 spitale.

Pornind de la bugetul trimestrului I pe anul 2008, Casa de Asigurări de Sănătate Gorj a transmis Casei Naţionale un buget pentru aceeaşi perioadă a anului 2009, având în vedere cheltuielile medii lunare ale anului trecut. Cei mai mulţi bani au fost solicitaţi pentru plata medicamentelor necesare tratării de boli cronice şi utilizate în programele naţionale de sănătate. Astfel, faţă de 773.000 de lei, cât s-a cheltuit în 2008, pentru 2009 s-au solicitat peste 2,7 milioane lei.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: