Buget dezamăgitor, investiţii minime la spitalele din Gorj

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj le-a dat peste cap planurile managerilor de spitale din judeţ. Buget mic, cheltuieli mari, investiţii aproape inexistente şi lipsa surselor pentru salarizare, cam aşa arată situaţia pe anul 2012 în ceea ce priveşte sănătatea gorjeană. Directorii spitalelor se bazează însă pe sprijinul autorităţilor locale dar şi pe aceleaşi rectificări de buget care vin în fiecare an.

Sănătate pe bani puţini. Asta trebuie să asigure spitalele gorjenilor anul acesta. Bugetul de la CJAS Gorj le-a spulberat orice speranță de a face performanțe, spun directorii de spitale. De investiții abia dacă poate veni vorba, și acelea numai cu sprijinul autorităților locale. Spitalul Orășenesc Turceni a primit anul acesta la fel ca și în 2011, 41 de miliarde lei vechi. ”Măcar am primit la fel ca anul trecut, 41 de miliarde. Nu este un buget fantastic dar măcar ne ajută să supraviețuim. Anul acesta ni s-au redus opt paturi din 153 cât am avut în 2011. Casa a zis că le finanțează măcar pe cele care au rămas”, a declarat Mihaela Ceană, managerul spitalului Turceni.

Pentru a bifa ceva la capitolul investiţii, conducerea spitalului a cerut primăriei fonduri pentru modernizarea ambulatoriului dar şi pentru achiziţionarea de aparatură medicală. ”Se pune problema de investiţii de la primărie. Vrem să modernizăm ambulatoriul, să achiziţionăm un ecograf Doppler şi două maşini de spălat mari. NE costă patru miliarde, bani alocaţi numai de primărie”, a adăugat Mihaela Ceană.

Buget după posibilităţi la Novaci

Și unitatea spitalicească din Novaci are probleme cu bugetul pe 2012. Directorul Eufimia Dumitrescu spune că ultimele trei luni din an sunt descoperite. A primit cu două miliarde mai puțin ca anul trecut. ”Bugetul din 2012 este mai mic decât bugetul din 2011. Nu e deloc satisfăcător pentru că ultimele trei luni ale anului rămân descoperite. Anul acesta am primit 36 de miliarde, anul trecut am primit 38 de miliarde. Într-adevăr avem mai puține paturi contractate de Casă, 109 din 133 câte erau anul trecut”, a declarat Eufimia Dumitrescu, managerul spitalului Novaci. Acesta a menționat că restul paturilor vor fi finanțate din venituri proprii. 

Noroc pentru spitalul Cărbunești

Conducerea spitalului de urgență Cărbunești este în rând cu ceilalți directori și se declară și ea nemulțumită de buget. Speră însă să facă față noilor provocări cu încasări mai mari din servicii nedecontate de CJAS. Ca să desfăşoare activitate normală, spitalul recent transformat în spital de urgență ar mai fi avut nevoie de cel puţin 30 de miliarde. ”Am primi 121 de miliarde dar din calculele făcute de noi a reieşit că am mai avea nevoie până la 150 de miliarde. Suntem însă încrezători în rectificările care vin de-a lungul anului. Ni s-au redus şi nouă paturile dar după ce am obţinut noua titulatură numărul a crescut din nou. În principiu ne bazăm pe analizele de laborator care nu sunt decontat şi pe alte servicii”, a precizat Constantin Târziu, managerul Spitalului de Urgenţă Cărbuneşti.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: