Buget fără concedieri colective la CE Oltenia - DOCUMENT

Proiectul Bugetului de Venituri de Cheltuieli pe 2016, prezentat sindicatelor de directorul Ciobotărică, este fundamentat pe păstrarea numărului de salariaţi şi a salariilor actuale. Liderul de sindicat Constantin Mitrescu spune că sunt creşteri la cota de cărbune, tichetele de masă şi tichetele cadou. Pe surse sindicale se vorbeşte însă de mii de concedieri anul acesta, la fel ca anul trecut, dar cu plăţi compensatorii mai consistente. Acestea nu apar în primul proiect de buget supus consultării, dar lucrurile se pot schimba.

Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC) pe anul 2016 la capitolul "Cheltuieli cu munca vie" este de 932.428 mii lei, faţă de 1.020.115 mii lei cât a fost în 2015. Este mai mic cu câteva procente anul acesta, asta pentru că în cel de anul trecut pentru primele 6 luni s-au luat în calcul şi cei 2000 de concediaţi colectiv, dar şi cei 1000 de salariaţi de la cariera Berbești-Alunu care au fost transferaţi la CET Govora.

Din datele prezentate de companie reiese că numărul de personal va fi păstrat la nivelul sfârşitului anului 2015, adică 15.284 de salariaţi. Asta însemnă că nu vor avea loc disponibilizări în anul 2016. Creşteri salariale nu vor fi, însă vor fi creşteri în ceea ce priveşte bonusurile. Câştigul mediu lunar aferent salariului de bază va fi de 2443 lei, iar cel influenţat de bonusuri ajunge la 3915 lei. 

Cota de cărbune nu va mai fi de 10 tone, ci de 12 tone, tot în natură, valoarea tichetelor de masă creşte cu 10%, a tichetelor cadou cu 6%, oferite de Paşti, Crăciun şi ziua meseriei, iar de anul acesta salariaţii vor beneficia şi de tichete de vacanţă, suma alocată pentru 2016 fiind suplimentată cu circa 2 milioane de lei. Astfel, salariaţii nu vor mai fi obligaţi să meargă în vacanţă doar la staţiunea companiei, la Săcelu, ci în oricare altă staţiune. „Din punctul meu de vedere este satisfăcător. Pentru că nu se mai pierde niciun loc de muncă şi nu se mai taie niciun leu din venituri, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. Dar nu suntem mulţumiţi. Noi am spus să găsească o soluţie să mai pună ceva, astfel încât să mai dăm o creştere salarială. Chiar dacă este o creştere pe bonusuri, noi vrem şi o creştere salarială. Noi am cerut 10%", a declarat Constantin Mitrescu, vicepreşedinte FNME.  

Vor urma noi consultări pentru celelalte capitole din BVC, investiţii, materiale, etc., înainte ca documentul să fie trimis spre aprobare la ministere.

În luna martie ar trebui să fie renegociat capitolul "Cheltuieli cu munca vie", aşa cum a fost stabilit la semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) în 2015. Atunci se va putea discuta pe cifrele din bugetul pe 2016. 

bvc_2016_1_x

Vizualizări: 1,406

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: