Buget mai mare pentru renunțarea la cărbune

Comisia Europeană a mărit la 40 de miliarde de euro bugetul alocat pentru fondul de “tranziție justă”, destinat sprijinirii statelor membre UE în accelerarea tranziţiei către zero emisii de carbon. Suma, care a fost majorată în contextul crizei provocate de coronavirus, este de cinci ori mai mare față de valoarea inițială, transmite Reuters. Gorjul și Valea Jiului vor fi printre principalii beneficiari ai sumei din România.

Nu mai puţin de 18 state membre se pregătesc să solicite sprijin de la Comisia Europeană pentru a-şi restructura industriile care folosesc combustibili fosili, prin recalificarea muncitorilor şi sprijinirea companiilor dependente de cărbune să facă tranziţia spre activităţi mai ecologice.

Miercuri, Comisia a confirmat o propunere de consolidare a Fondului pentru o tranziţie justă, până la 40 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro ar urma să vină de la noul Mecanism pentru redresare şi rezilienţă şi 10 miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027.

Suma este de peste cinci ori mai mare decât valoarea de 7,5 miliarde de euro care a fost propusă în ianuarie de Executivul comunitar, înainte de a-şi revizui propunerea de buget multianual din cauza pandemiei.

Comisia Europeană nu a precizat cum vor fi împărţiţi banii. Conform propunerii precedente, toate statele puteau solicita acordarea de fonduri, însă prioritate aveau regiunile ale căror economii şi locuri de muncă depindeau de industrii poluante.

Vizualizări: 3,929

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: