Bugetarii gorjeni vor 20 de libere pe an şi salarii majorate

Bugetarii vor avea 13 zile libere începând cu anul 2015, după ce ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare legală. Liderii sindicali din Gorj spun că ar trebui ca bugetarii să beneficieze de 20 de zile libere pe an, media ţărilor din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, vor ca şi salariile să le fie majorate. Anul viitor, din cele 13 zile libere, patru vor cădea în week-end.

Bugetarii gorjeni nu sunt mulţumiţi că au mai câştigat încă o zi liberă pe an. Liderii sindicali consideră că ar trebui ca angajaţii din sistemul bugetar să beneficieze anual de cel puţin 20 de libere, în afară de concediu. „Dacă tot suntem în Uniunea Europeană e bine să ne uităm şi la celelalte ţării. Sunt ţări care au 20-26 de libere pe an. Cred că ar fi bine să avem şi noi 20 de zile libere. Suntem în marş spre a atinge condiţiile din Uniunea Europeană, am început cu zilele libere şi sperăm să se ajungă şi la alinierea salariilor”, a declarat Constantin Huică, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj. Funcţionarii din Consiliul Judeţean ar fi preferat indexarea salariilor în locul zilei libere de 24 Ianuarie. „Ne bucurăm de cadou, dar ne-am fi bucurat să nu fi fost asemenea cadou pentru că nu ne încălzeşte cu nimic. Atâta timp cât salariile noastre la nivel de administraţie scad. Cam 70-80% din angajaţii din administraţia locală or să ajungă sub salariul minim pe economie. Într-o instituţie sunt oameni care au aceeaşi pregătire, ocupă aceleaşi posturi, dar au salarii diferite şi nimeni nu poate explica de ce. Ar fi trebuit să se pună în aplicare legea salarizării aprobată în 2010. Au trecut patru ani de atunci şi nimeni nu face nimic”, a declarat Călin Grădinaru, preşedintele Sindicatului Liber al Funcţionarilor Publici din Consiliul Judeţean Gorj. Şi funcţionarii din sistemul social se consideră discriminaţi din cauza zilelor libere. „În condiţiile în care media zilelor libere din ţările UE este de 20, bugetarii din România sunt discriminaţi şi din acest punct de vedere. Pe noi ne interesează atât liberele, dar mai ales salariile. Mai importanţi sunt banii”, spune Sorin Torop, membru al Sindicatului Funcţionarilor Publici din DGASPC.

Un număr de 20 de zile libere pe an i-ar mulţumi şi pe angajaţii din sănătate. „Comparativ cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, România are cele mai puţine sărbători legale. Încă o zi  liberă pe an este binevenită, mai aşteptăm şi altele, inclusiv majorări salariale de la Guvernul actual sau de la Guvernul viitor”, a declarat Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: