Bugetul pentru concedii medicale, aproape epuizat

Bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, pentru decontarea concediilor medicale este aproape de final, chiar dacă nu a trecut nici jumătate de an. Casa a plătit până acum 45 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care întreg bugetul este de 72 de miliarde de lei vechi. În prezent, peste 10.000 de gorjeni se află în concediu medical.

Persoanele care vor intra în concedii medicale după data de 15 mai vor fi verificate la domiciliu de către reprezentanţii Casei de Asigurări şi ai Poliţiei. Potrivit noilor prevederi legale, pacientul va completa o declaraţie pe propria răspundere, prin care se care se obligă să indice adresa la care poate fi găsit pe perioada concediului. Vizitele la domiciliu vor fi făcute între orele 8-11, 12-17 şi 18-20. În cazul în care se constată că persoana aflată în concediu nu este prezentă la adresa indicată, va fi sistată plata concediului începând din ziua următoare. „Comparativ cu anul trecut, numărul persoanelor aflate în concediu medical a crescut în mod alarmant, în condiţiile în care a scăzut numărul de salariaţi. În primul trimestru al anului 2009 erau în concediu medical 5462 de persoane, Casa de Asigurări plătind 18 miliarde pentru 35 800 de zile de concediu. În primul trimestru al anului 2010 am avut în concediu medical aproximativ 7000 de persoane şi am plătit 30 de miliarde de lei vechi pentru 46 944 de zile de concediu”, a declarat Cosma Dumitrescu, directorul economic al Casei de Asigurări de Sănătate Gorj. Reprezentanţii CAS Gorj se temem de faptul că vor rămâne fără bani pentru plata concediilor medicale. “În condiţiile în care întreg bugetul alocat pentru plata concediilor medicale este de 72 miliarde de lei vechi, iar până în momentul de faţă am plătit circa 45 miliarde de lei, riscăm să rămânem fără bani dacă se merge, în continuare, în acest ritm”, a mai precizat Cosma Dumitrescu.

Concedii medicale, vizate după 3 luni

Deşi privesc cu ochi buni acţiunea de verificare a concediilor medicale, reprezentanţii CAS Gorj spun că aceasta va fi greu de realizat pentru că angajatorii aduc concediile la vizat după câteva luni. “Verificarea concediilor medicale ne va ajuta foarte mult pentru că vor scădea plăţile şi vor rămâne bani în fondul de asigurărilor de sănătate. Însă această acţiune va fi greu de realizat în condiţiile în care angajatorii aduc certificatele după 3-4 luni de zile de la data efectuării concediilor. În prezent, plătim concedii medicale şi de anul trecut. Trebuie găsită o modalitate prin care Casa de Asigurări să fie anunţată în timp util”, a declarat Cosma Dumitrescu. De asemenea, conducerea CAS Gorj spune că activitatea de verificare a concediilor medicale va fi îngreunată şi de lipsa personalului. “Pe lângă persoanele aflate în concedii medicale vor trebui verificaţi şi circa 500 de furnizori de servicii medicale, spitale şi medicii de familie din Gorj, în condiţiile în care avem un serviciu medical descompletat şi un Corp de control format din doar 6 oameni”, a precizat directorul economic al CAS Gorj. 

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: