Bunoaica: Anumiți angajați se simt furați de CEO

Liderul sindical din zona Motru, Nicu Bunoaica, susține că anumiți salariați se simt furați de Complexul Energetic Oltenia, pentru că li s-au reținut pentru cota de cărbune mai mulți bani decât se așteptau. Impozitul de 16% s-a aplicat nu la 42 de lei pe tonă cât este costul de producție, ci la 95 de lei, susține Bunoaica. În aceste condiții, unii mineri au luat cu 200 de lei mai puțini bani la lichidare. În compensație, Bunoaica vrea să ceară pentru angajații din cariere acordarea sporului de tură.

Reporter: De ce spuneți că salariile în octombrie au fost diminuate?

Nicu Bunoaica: Oamenii au luat un salariu mult diminuat, din cauza greșelilor marilor sindicaliști, care împreună cu administrația au modificat într-un mod foarte parșiv prețul cărbunelui. Nu a știut nimeni. Salariații s-au pomenit pe fișă cu anumite rețineri, de peste 200 și ceva de lei.

Rep.: Pentru ce le-au fost reținuți banii?

N.B.: Pentru că în comisia mixtă, când s-a hotărât acel cuantum de cărbune și prețul, s-a plecat de la prețul de cost de la cariera respectivă care livrează cărbunele, plus acel impozit de 16%. Complexul Energetic Oltenia aproape că le-a luat banii ca la terți, nu putem spune că i-a ajutat în vreun fel compania. În prima ședință a fost băgat ca bonus, dar în final s-a modificat de două ori.

Rep.: Cât trebuia inițial să le fie reținut oamenilor și cât s-a reținut?

N.B.: Tona de cărbune trebuia să fie 42 de lei, adică 420 de lei cele zece tone cota de cărbune. Au ajuns oamenii să dea 95 de lei pe tona de cărbune.

Rep.: Ce puteți face pentru acești oameni?

N.B.: Mă simt frustrat că nu pot face nimic pentru ei. Dar, voi face. În comisia mixtă voi cere ca din economia la fondul de salariu să fie plătiți toți oamenii, care lucrează la un program de tură, să primească acel spor de 5,5%, pentru că îl merită cu vârf și îndesat. Mă refer la cei din minerit, pentru că angajații din termocentrale îl au deja.

Rep.: De când nu s-a mai dat sporul de tură în minerit?

N.B.: Nu s-a mai dat de foarte mult timp. Unii l-au mai câștigat în justiție. Sindicatele l-au pierdut foarte ușor, pentru că au lăsat la aprecierea Directoratului dacă îl dă sau nu îl dă. Nu așa trebuia să se facă. Trebuia identificate toate unitățile, să se vadă care sunt punctele unde se lucrează la acest program și să fie dat acest spor de tură de 5,5%.

Vizualizări: 1,755

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: