Burlan: Problemele de fond funciar de la primării ne opresc utilajele

Primarii din localităţile afectate de minerit au avut ieri o întalnire cu directorul SNLO, Daniel Burlan, pentru a pune la punct situaţia localnicilor care trebuie împroprietăriţi în urma afectării terenurilor de exploatările miniere. Cele mai mari probleme sunt în comunele Fărcăşeşti şi Slivileşti.

Conducerea SNLO a chemat toţi primarii din zonele miniere pentru a le spune să rezolve cât mai repede punerea în posesie a localnicilor care au terenuri afectate de minerit. Din această cauză activitatea SNLO este îngreunată. „Am identificat acele probleme care îngreunează activitatea SNLO. Îngreunează şi la primării activitatea de punere în posesie a proprietarilor. Toată lumea ştie că din activitatea asta de minerit şi energie se constituie bugetele primăriilor şi trebuie să identificăm acele soluţii care să aducă la punerea în posesie a proprietarilor pentru a putea noi SNLO sa negociem cu proprietarii în vederea deschiderii frunturilor de lucru“, a declarat directorul SNLO, Daniel Burlan. Conducerea SNLO kle va pune primarilor la dispoziţie şi cadrul tehnic, adică topograf şi specialişti în cadastru pentru a face parcelarea în vederea identificării problemelor din fiecare teritoriu.

 Activitatea SNLO a fost întreruptă

Daniel Burlan a declarat că cele mai mari probleme cu terenurile sunt la Fărcăşeşti şi Slivileşti. Aici problemele ţin de situaţii tehnice, de hotărâri judecătoreşti care pun în posesie proprietarii peste planurile parcelare deja constituite de primării. „Avem câteva utilaje oprite în cariera Roşia. Este vorba despre punerea în posesie a unor proprietari în teren silvic, în comuna Slivileşti  pentru cariera Roşiuţa, dar şi în carierele ce aparţin de Rovinari şi Turceni“, a adăugat Daniel Burlan.

Primarii vor să colaboreze, unii cetăţeni nu

Primarii care s-au prezentat la şedinţă s-au arătat deschişi să rezolve această problemă. Aceştia au precizat că sunt şi localnici care nu sunt dispuşi să îşi vândă pământurile. „Sunt păreri pro şi contra. Sunt cetăţeni care se bucură că SNLO le cumpără terenurile pentru că aşa cum observaţi cele mai multe terenuri în România rămân nelucrate şi în acelaşi timp sunt şi cetăţeni care au dezvoltat simţul proprietăţii şi care nu doresc să îşi vândă pământurile”,  a declarat administratorul public al Primăriei Rovinari, Constantin Podaru. Sun însă şi comune care stau mai bine şi fac tot posibilul pentru deblocarea situaţiei din zonele miniere. “Noi stăm  foarte bine cu planurile parcelare, le avem efectuate, comuna Urdari are nevoie de o suprafaţă de 40 de ha pentru care în prezent cetăţenii au titluri de proprietate“, spune primarul comunei Urdari, Mihai Calotă.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: