Cabanierii din Rânca dau statul în judecată pentru blocarea drumului

Cabanierii din Rânca sunt deciși să dea organele statului în judecată pentru pierderile înregistrare din cauza închiderii drumului spre zona montană. Agenții economici de aici dau vina pentru această situația în special pe prefectul Claudiu Teodorescu și premierul Victor Ponta, care deși sunt din zonă nu au făcut nimic pentru Rânca. Cei care au afaceri în zonă au ajuns la concluzia că sunt persoane în conducerea țării care au interes ca turiștii să nu mai vină aici și să-i redirecționeze spre Valea Prahovei. Cea mai bună soluție găsită a fost „închiderea preventivă a drumului” în fiecare week-end cu zăpadă la Rânca.

Agenții economici din Rânca au ajuns în culmea disperării și riscă să intre în faliment. Aceștia înregistrează pierderi substanțiale deși în mod normal luna ianuarie era una profitabilă. După ce week-end-uri la rând aici nu a fost zăpadă, când a nins, drumul a fost închis. Puțini turiști au apucat să urce, iar norocoșii au avut parte de distracție și zăpadă din belșug. Cabanierii nu înțeleg de ce pentru 50 de metri trebuie închis tot drumul, în condițiile în care nu este viscol, doar zăpada este adusă din când în când pe carosabil. „Eu sunt de 9 ani în Rânca. În urmă cu câțiva ani, chiar în noaptea de Crăciun, am avut mai mult decât cod roșu de viscol. Toate autoritățile au fost în zonă, am împrumutat utilaje din județele învecinate. Se circula atunci pe vechiul drum și bătea vântul cu peste 130-140 de kilometri pe oră, nu cu 50 de kilometri ca acum. Atunci nu s-a închis niciun drum, dar acum avem oameni «licențiați în viscol» și ei știu mai bine. Chiar dacă nu trebuie, ei închid drumul ca să stea liniștiți, iar noi, agenții economici din Rânca, să nu cumva să facem venituri. De 3 week-end-uri nu am avut zăpadă, iar acum când a nins s-a închis drumul. Noi în cea mai bună lună a anului am stat degeaba, plătim  facturi, plătim salarii, lemnele sunt pe terminate și așa mai departe. Nu înțeleg de ce închidem drumurile preventiv pentru o distanță de 50 de metri unde vântul mai aduce zăpadă pe carosabil.  Era vizibilitate foarte bună, utilajele interveneau, dar nu se putea circula că așa s-a dat comanda de la București”, a declarat Constantin Pănescu, administrator de hotel.

Sunt interese pentru a ține turiștii departe de Rânca?

După ce au aflat de la autoritățile locale că nu se impunea închiderea drumului, ci s-a respectat un ordin venit din București pentru a nu se înregistra evenimente nedorite, agenții economici din Rânca au ajuns la concluzia că de fapt nu vremea este de vină, ci anumite interese la nivel național.  „Am luat legătura cu domnul Văcaru, care a încercat să intervină la București să deschidă drumul, pentru că se putea, numai că nu au vrut pe motivă că «dacă se întâmplă ceva». Am  înțeles de la cei de la Drumurile Naționale Gorj că nu era drum de închis, oamenii și-au făcut treaba, dar așa au primit ordin de la București. Dacă domnul Neaga a zis să închidă, ei nu au avut ce face. Nu înțelegem de ce se închide mereu drumul ăsta? Sunt oameni împotriva Râncii, că vin turiștii aici și vor să-i redirecționeze spre Valea Prahovei? Altă explicație nu avem, pentru că și dacă e viscol, și dacă nu e, drumul Rânca-Novaci e închis, parcă ar fi cel mai al dracu drum din țară. Am vorbit cu drumurile, cu poliția, cu jandarmeria și ne-au zis că dacă așa au primit ordin, nu au ce face. Ar putea urca mașinile după utilaje, dar nu s-a putut că nu s-a vrut. Oamenii care au apucat să urce au schiat, s-au simțit bine, nu a fost viscol”, a mai spus Constantin Pănescu.

Principalii vinovați: Teodorescu și Ponta

Cabanierii din Rânca dau vina pentru această situație pe prefectul Claudiu Teodorescu, dar și pe premierul Victor Ponta, care nu au făcut nimic pentru a ajuta la dezvoltarea zonei Rânca, ci dimpotrivă. Agenții economici sunt deciși să dea statul român în judecată și să ceară despăgubiri pentru pierderile înregistrate. „Noi, cabanierii, hotelierii și agenții economici care au pensiuni care dăm atâția bani la stat întrebăm pentru ce.  Cu toate că fostul prefect Claudiu Teodorescu este din Baia de Fier, premierul Victor Ponta la fel, nu au făcut și nu fac nimic pentru Rânca. O spun toți cabanierii de aici. Noi vrem să ne constituim într-o asociației și să dăm organele statului în judecată, să ne despăgubească pentru pierderile înregistrate de noi din cauză că au decis să închidă drumul. Nu avem cu ce să plătim impozitele, ratele la bănci, iar Consiliul Județean, Consiliul Local nu ne-au ajutat cu nimic. Noi am făcut rate la bănci ca să dezvoltăm zona. Dacă nu dau banii, vin și îmi ia clădirea”, a precizat Constantin Pănescu.

REACŢIE

Cel puţin declarativ, preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, este de acord că drumul nu trebuie închis dacă nu sunt motive solide: „Nu cred că trebuia să se mediatizeze Rânca sau să fie închisă la fel ca drumurile naționale și autostrăzile ca să sperie turiștii pentru câțiva kilometri unde sunt probleme. În Rânca nu este pericol când e viscol, iar turiștii pot sta fără probleme”.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: