Căldărușe: Planul de restructurare va fi negociat și cu sindicatele

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va fi negociat după ce vor intra în conturile companiei banii împrumutați de la Trezorerie. Susține acest lucru sindicalistul Gabriel Căldărușe, care a adăugat că ministrul Energiei le-a promis liderilor de sindicat că vor lua și ei parte la discuțiile viitoare. În această lună, 1,2 miliarde de lei vor fi virați în contul companiei energetice ca să poată cumpăra certificatele de dioxid de carbon necesare pentru producția aferentă anului 2019.

Sindicalistul Gabriel Căldărușe este convins că nu există nicio șansă ca împrumutul să fie returnat într-o jumătate de an, așa că devine ajutor de stat. Odată ce este transformat în ajutor de stat, obligatoriu, compania va trece printr-un program de restructurare care încă nu a fost stabilit, a mai adăugat sindicalistul: „Singura șansă prin care putem achiziționa acele certificate era acest împrumut. Adevărata negociere și din punctul acesta de vedere va începe după ce vor intra acei bani. În cele șase luni, trebuie negociat totul. Planul de restructrurare trebuie negociat în primele trei luni după ce intră acei bani”.

Căldărușe a mai explicat că a primit promisiuni de la ministrul Energiei că și sindicatele vor fi luate în calcul când se va stabili exact programul de restructurare prin care va trece compania în următorii ani. Planul de restructurare va trebui aprobat, în trei luni, de cei din Comisia Europeană. „Au fost discuții cu ministrul Energiei pe această temă. Sindicatele vor fi parte în acest plan. Planul urmează să fie discutat. S-ar putea ca lucrurile să stea diferit față de acum o lună. Să vedem programul pentru că nimeni nu a spus ce va însemna acel plan de restructurare. Acest plan se va încheia la Bruxelles. Comisia Europeană a aprobat împrumutul, știm deja. Până la urmă, discuțiile nu au fost purtate în concret. Dacă nu se va aproba acel plan de restructurare, în șase luni, acel împrumut trebuie rambursat. Nu ai cum, este imposibil!”, a mai declarat președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, la TV Sud.

Fără cei 1,2 miliarde de lei pe care compania îi va lua de la Trezorerie, nu ar fi putut cumpăra diferența de certificate de dioxid de carbon, iar funcționarea companiei după 30 aprilie ar fi fost pusă sub semnul întrebării.

Vizualizări: 2,323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: