Călinoiu anunţă Apocalipsa! Târgu Jiu, spulberat de ape!

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat Jiul ar putea rade jumătate din municipiul Târgu Jiu. El a menţionat că sunt investiţii care nu au fost făcute şi că cele două baraje sunt colmatate în proporţie de 80%. În cazul unei cantităţi mari de apă, oraşul ar fi grav afectat.

 „Trebuie să intervenim de urgenţă, să informăm, că şi judeţul Gorj este supus unor catastrofe de inundaţii. La Târgu Jiu avem Jiul care dacă nu se iau măsuri de terminare a investiţiilor la funcţionarea hidrocentralelor, unde cele două baraje sunt colmatate în proporţie de 80%. Cele două baraje nu mai reuşesc să ţină sub control cursul apei Jiului. Aici e vorba de viteza pe care poate să o capete apa şi poate spulbera o parte din municipiul Târgu Jiu“, a avertizat Ion Călinoiu. Săptămâna trecută, mai multe locuinţe şi terenuri din judeţ au fost devastate de ape. Autorităţile au intervenit în sensul că s-au dus la faţa locului şi au constatat pagubele, însă până acum nu au acordat vreun ajutor.

Bilanţul inundaţiilor în Gorj, pe localităţi

Patru oraşe şi patru comune cu zece sate componente au fost afectate până acum de inundaţii în Gorj, potrivit unui bilanţ întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În comuna Dăneşti au fost inundate zece curţi din satele Dăneşti şi Bucureasa, ca urmare a scurgerilor de pe versanţi. La Turceni s-a revărsat pârâul Strâmba, fiind afectate mai multe curţi, beciuri şi fântâni. Apele Gilortului au inundat o casă din Albeni, iar la Ţicleni pârâul Cioiana a inundat mai multe curţi şi cinci hectare de teren agricol. Curţi şi beciuri inundate au fost şi la Novaci, Tismana şi Schela, la Sâmbotin fiind afectat şi un drum sătesc, în punctul Beureni, pe o lungime de 15 metri. Cea mai mare suprafaţă de teren agricol, 120 de hectare, este inundată în satul Buduhala, comuna Teleşti.

Lacul Penitenciarului Târgu Jiu, din zona Debarcader, s-a revărsat săptămâna trecută din cauza ploilor puternice. O cantitate mare de peşte a ajuns în stradă sau în curţile unor localnici, astfel că zeci de târgujieni au umplut plasele sau găleţile cu peşti. Peste 100 de hectare de teren din comuna Samarineşti au fost inundate după ce râul Motru a ieşit din matcă. Nivelul apei a crescut până la o jumătate de metru, autorităţile fiind în alertă. La faţa locului a ajuns şi prefectul de Gorj, Alin Văcaru. Râul Motru a ajuns pe culturile cetăţenilor deoarece nu a fost decolmatat.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: