Călinoiu aşteaptă sugestii pentru „redresarea” mineritului şi energiei

A devenit blogger de două zile şi are deja o temă de discuţie propusă celor interesaţi să îşi dea cu părerea despre aşa ceva. Preşedintele Consiliului Judeţean vrea să afle de la gorjeni, presupunem, soluţii pentru „redresarea” mineritului şi energiei, deşi, până acum, nu a prea vorbit despre problemele care să trebuiască să fie „redresate”.

 „Cunoaştem cu toţii ponderea pe care mineritul şi producţia de energie o ocupă în activitatea economică a judeţului. Lignitul extras alimentează cele mai mari termocentrale din România – Turceni şi Rovinari – , care produc aproape 40% din energia electrică livrată în sistemul naţional. În schimb, Gorjul nu primeşte nimic din profitul obţinut de pe urma vinderii acestei energii electrice. Carierele şi haldele de steril au afectat ecosistemele, echilibrul hidrologic şi suprafeţele agricole. Satele sunt strămutate, oamenii rămân fără vetrele de sat în care s-au născut. Locurile de muncă au fost plătite scump. Dar acum, nici acestea nu mai sunt sigure. Dacă nu se iau măsuri urgente pentru retehnologizare şi protecţie a mediului, marile termocentrale vor fi închise în câţiva ani”, spune, pentru început, în primul său material postat pe blog, şeful Consiliului Judeţean. Ion Călinoiu nu ne spune de ce nu a avut astfel de demersuri nu acum 3-4 ani, ci anul trecut, de exemplu, când lucrurile nu mergeau bine în minerit şi energie, dar el nu spunea nimic despre acea situaţie. Brusc, şeful CJ Gorj a devenit sensibil cu un domeniu pe care l-au condus cu „dibăcie” prietenii săi de prin PNL, respectiv Eugen Davidoiu şi Laurenţiu Ciurel.

Călinoiu sugerează şi câteva soluţii pe care pare să le aibă dintr-o dată la îndemână. „programe de retehnologizare, refacerea ecosistemelor prin redarea terenurilor în configuraţia iniţială, în proporţie de cel puţin 70%, pentru a fi redate comunităţilor locale, redarea terenurilor în circuitul agricol, identificarea de surse de finanţare pentru modernizarea blocurilor energetice şi a utilajelor din minerit, - modalităţi de reîntoarcere în Gorj a unei cote-părţi din profitul obţinut prin vânzarea energiei electrice în Sistemul Energetic Naţional”, sunt doar câteva dintre soluţiile-sugestii menţionate de şeful Consiliului Judeţean pe site-ul său. Acum e greu de crezut că un simplu vizitator de blog îi va propune lui Călinoiu „identificarea de surse de finanţare pentru modernizarea blocurilor energetice şi a utilajelor din minerit”, după care şi apar sursele de finanţare şi blocurile energetice sau utilajele din minerit se modernizează la un simplu click. Preşedintele CJ deschide însă o discuţie care s-ar putea să fie prea târzie pentru că, după cum a relatat Pandurul, la sfârşitul acestui an cele două complexuri energetice îşi vor reduce din activitate, două grupuri la fiecare trebuind trase pe dreapta pentru că nu au fost modernizate la timp. Cine trebuia să facă asta- Poate aflăm de pe blogul lui Călinoiu!

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: