Călinoiu, mai curios ca procurorii DNA

Ion Călinoiu de la Gorj pare a fi tipul de politician care se pricepe la de toate. Vorbeşte de minerit şi de energie mai mult decât Ciurel şi Medinţu la un loc, la politică îi merge mintea, la administraţie nu-l bate nimeni etc. Pare greu de crezut, dar Călinoiu putea fi şi un bun procuror DNA. Cu Călinoiu la anticorupţie, cred că am fi putut avea nişte dosare serioase şi în Gorj.

Anul trecut, în prag de campanie electorală, un domn consilier al lui Ponta îl suna pe Ciurel să primească în audienţă „un prieten al nostru, al tuturor”. Zis şi făcut, prietenul a ajuns în biroul directorului CE Oltenia şi i-a propus să facă afaceri cu 20% parandărăt. Trei părţi pentru Ponta şi partid, o parte pentru Ciurel. Ce a făcut Ciurel după prima discuţie cu dătătorul de mită? Nu, nu s-a dus la DNA, a mers la Călinoiu, pe care l-a rugat să meargă la consilierul lui Ponta, să afle care-i treaba. De fapt nu, că treaba era clară. Ciurel zice că l-a trimis pe Călinoiu la Bucureşti să-i spună consilierului lui Ponta de comportament nepotrivit are trimisul lui.

Au trecut zilele, au trecut nopţile şi după vreo trei săptămâni a mers şi Ciurel la DNA, să facă un denunţ. Afaceristul rom a fost repede săltat, dar a făcut la rândul lui două denunţuri şi a scăpat bine mersi. Este judecat sub control judiciar, dar pe înţelegerea făcută o să primească o pedeapsă cu suspendare. De remarcat în toată povestea asta este că procurorul craiovean nu a fost deloc interesat de ce a aşteptat Ciurel trei săptămâni să facă denunţul. Putea să verifice de exemplu dacă nu cumva Ciurel a fost avertizat că a căzut pe tehnică şi i s-a sugerat să facă denunţ. Nu neapărat de Volintiru, procurorul şef din DNA central, a cărui soţie a primit contracte de sute de mii de euro de la Complexul Energetic Oltenia. Putea să fie oricine altcineva.

Să zicem însă că Ciurel nu a fost avertizat şi că atunci a considerat el oportun să facă denunţul. Este foarte probabil să fie aşa. Apare întrebarea însă de ce procurorii DNA nu au fost interesaţi să afle dacă implicarea lui Sorin Encuţescu, consilier al premierului, a fost una reală. S-au mulţumit cu rezultatul investigatorului Călinoiu? Şi nici măcar pe Călinoiu nu l-au propus martor în dosar, deşi Ciurel l-a implicat prin declaraţiile făcute. Că nimeni nu l-a întrebat de vorbă pe Ponta, se subînţelege. La câte are pe cap, la câte zeci de milioane sunt vehiculate în dosarul Kaz Munai Gaz , mai pierdem timpul cu mărunţuşuri de sute de mii de euro?

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: