Călinoiu și Florescu, acuzați de lipsă de respect față de scrutinul electoral

Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, și prefectul Ion Florescu au organizat sâmbătă, cu doar o zi înainte de alegerile europarlamentare, o dezbatere pe teme de minerit și energie. Pentru că acțiunile cu iz electoral erau interzise prin lege cu 24 de ore înainte de alegeri, manifestarea s-a transformat într-o ,,intâlnire de lucru’’, la care presa nu a avut acces. Alegerea de către Călinoiu și Florescu a zilei de sâmbătă pentru o astfel de discuție s-a dovedit complet neinspirată. Dacă întâlnirea ar fi fost mediatizată, puteam avea de-a face cu o încălcare a legilor electorale, dar nici ușile închise nu sunt o soluție într-un moment în care mii de mineri și energeticieni au dreptul să afle ce îi așteaptă în viitorul apropiat.

Această dezbatere, anunțată inițial în invitații a avea loc în Sala A a Prefecturii, a fost transformată într-o întâlnire de lucru care a avut loc în Sala D. Portarul instituției a primit instrucțiuni să spună ziariștilor că ,,în prefectură nu se întâmplă nimic, nu are loc nicio ședință, nu are rost să intrați’’.

O reacție critică la manifestarea organizată sâmbătă în Palatul Administrativ a venit din partea liderilor Partidului Democrat Liberal Gorj, care au dat publicității o scrisoare deschisă în care îi acuză pe Călinoiu și Florescu de ,,lipsă de respect atat pentru destinul european al Romaniei, cat si fata de importanta mineritului si energiei pentru judetul Gorj’’. Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă semnată de președintele interimar al PDL Gorj, Cosmin Popescu.

Domnule Presedinte,
Domnule Prefect,

Organizarea unei dezbateri privind rolul pe care judetul Gorj il va juca in viitoarea structura ce reuneste entitatile economice din minerit si energie in preziua alegerilor europarlamentare ni se pare o afisare a lipsei de respect atat pentru destinul european al Romaniei, cat si fata de importanta mineritului si energiei pentru judetul Gorj.

Lipsa D.voastra de respect fata de oamenii care au contribuit decisiv la reconstruirea industriei miniere si energetice in Gorj, fata de toti minerii si energeticienii care produc cvasitotalitatea veniturilor acestui judet, venituri din care se sustin si institutiile pe care le conduceti, ni se pare imposibil de ocolit si este de neinteles apelul la oamenii din PD-L sau la directorii societatilor comerciale, numiti de altfel cu acordul reprezentantilor PSD, dupa ce i-ati catalogat luni de zile ca incompetenti, corupti, etc.

Domnule Presedinte,
Domnule Prefect,

Filiala Gorj a PD-L a avut permanent o pozitie ferma, clara si publica fata de destinul mineritului si energiei din Oltenia, pozitie care a fost profund diferita fata de atitudinea Filialei Gorj a PSD.

Va reamintim doar urmatoarele:
- ne-am opus desfiintarii CNL Oltenia si faramitarii sistemului energetic in anul 2004, dupa ce propusesem inca din anul 1999 infiintarea CNLE Oltenia, care integra toate termocentralele, minele si carierele din Oltenia;
- ne-am opus privatizarii complexurilor energetice impotriva hotararilor de guvern adoptate de guvernul PSD la initiativa ministrului Dan Ioan Popescu, politica urmata si de succesorul sau Codrut Seres, acum aflati alaturi de D.voastra in coalitia PSD+PC;
- ne-am asumat procesul de restructurare al acestui sector si am spus sincer oamenilor ce trebuie facut pentru ca mineritul si energia sa aiba viitor, sub tirul acuzatiilor D.voastra permanente ca am distrus mineritul si energia, desi in perioada guvernarii PSD (2000 – 2004) s-au disponibilizat mii de oameni. Fara asumarea acestui proces, astazi ati fi organizat o intrunire despre inchiderea mineritului si nu despre viitorul energiei in Gorj;
- ne-am opus infiintarii de catre Tariceanu a CNE, care nu includea SNL Oltenia si CE Craiova, desi D.voastra ati sustinut aceasta decizie, dupa cum ati participat alaturi de liberali la jaful mineritului si energiei din anii 2007 si 2008;
- noi nu avem senatori si deputati avocati in firme de avocatura care sa fi primit de la complexurile energetice peste 2 milioane de euro pentru nimic, nu suntem inscrisi pe listele de plata din agenda lui Ciurel si nu putem fi asociati cu firme de casa care au supt ca lipitorile din minerit si energie si poate doar exemplul familiei Crisan si al UM Rovinari este suficient.

Flialiala Gorj a PD-L a fost permanent la curent cu discutiile purtate la nivelul Ministerului Economiei despre reorganizarea sistemului energetic si a participat efectiv printr-un reprezentant al sau care a avut discretia de a nu face public acest lucru. Consecventi pozitiei noastre inca din anul 2005, consideram ca infiintarea a doua companii care sa valorifice resursele energetice nationale, lignitul in primul rand, sa constituie un mix de energie hidro – termo – nuclear, destul de puternice si flexibile pentru a face fata competitiei regionale si europene este benefica. Reunirea mineritului din Oltenia intr-o singura structura organizatorica cu sediul la Tg.Jiu in una din companii este de asemenea benefica pentru judetul Gorj. Aceste lucruri au fost discutate anterior si deja au fost facute publice de dl. Ministru Adriean Videanu.

Domnule Prefect,
Sambata, 30.05.2009, in calitate de reprezentant al Guvernului, format pe baza aliantei PD-L – PSD, ati participat la instalarea in functie a directorilor ITM, AJOFM, Casa de Pensii, AJPS, OJPDRP Gorj, manifestare la care nu au fost invitati si directorii care sunt membrii sau simpatizanti ai PD-L, comportandu-va astfel jignitor si abuziv. Vom accepta o invitatie a D.voastra atunci cand vor exista semne concrete ca astfel de atitudini vor fi inlaturate.

Stimati colegi de alianta,
Ati semnat protocolul de colaborare la nivelul judetului Gorj, dupa care l-ati nesocotit fara motiv. De patru luni de zile va invitam public la reluarea colaborarii noastre spre binele judetului Gorj. Daca veti intelege ca aceasta colaborare este oricand posibila, dar fara aroganta si agresivitatea de pana acum si poate, fara a scoate in prim plan exponentii acestui comportament, suntem deschisi discutiilor si muncii comune. Reluarea acestei colaborari nu poate fi insa inceputa cu o manifestare politicianista in ajunul alegerilor europarlamentare.

Presedinte PD-L Gorj,
Cosmin Popescu

Vizualizări: 321

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: