Campania electorală de 90 de zile îi irită pe politicienii Gorjului

Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat proiectul de Cod Electoral, cod care prevede ca termenul pentru viitoarele campanii electorale să fie de 90 de zile. Politicienii gorjeni au reacţionat diferit la acest anunţ, Victor Ponta mergând până acolo încât a declarat că partidul său este gata să nu mai participe la alegeri. Printre adepţii termenului de 3 luni de balamuc electoral se numără însă senatorul Ion Ruşeţ, el fiind printre puţinii care este de acord cu noua propunere.

Codul Electoral prevede ca urnele să fie transparente, reglementează datele la care vor avea loc alegerile la termen de acum încolo şi, cel mai important, menţionează că toate campaniile electorale vor dura 90 de zile, de trei ori mai mult decât până acum. Termenul nu prea este agreat de majoritatea politicienilor din judeţ, cea mai tranşantă poziţie având-o ieri chiar liderul PSD, Victor Ponta. Acesta a anunţat că partidul său ar putea să nu participe la alegeri în asemenea condiţii, temerea „micului Titulescu” fiind aceea că actualii guvernanţi vor avea timp suficient să fure voturile de la alegători, în condiţiile în care social-democraţii se visează deja, prin sondaje, la putere. „Este foarte clar că nu vom mai avea un sistem de alegeri democratice în România şi atunci PSD şi foarte probabil şi PNL vom prefera să nu legitimăm o mascaradă şi o fraudă evidentă a unui sistem nedemocratic”, a afirmat Ponta, care a denunţat şi sistemul de vot prin corespondenţă, fiind convins că, astfel, vor fi „furate” voturile din străinătate.

Ion Călinoiu spune că, la nivel de judeţ, ar fi dispus ca partidul său să nu se implice în alegeri în asemenea condiţii, el apreciind că un termen de 90 de zile este mult prea mare. „PDL are experienţă în fraudarea alegerilor, iar ei îşi pregătesc acum terenul pentru a rămâne la putere, fiind oricum în cădere totală. Perioada de 90 de zile este foarte mare. Vor fi 90 de zile de balamuc, de fapt”, apreciază actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.

Ruşeţ, adeptul lui 60-90

Preşedintele interimar al PDL Gorj susţine în schimb proiectul de cod electoral, senatorul Ion Ruşeţ apreciind că perioada de 90 de zile ar fi suficientă pentru a-şi face campanie în tot colegiul. „Dacă ai un colegiu cu 30 de localităţi, ce apuci să faci în 30 de zile? Măcar 45 de zile dacă ar fi, deşi un minim de 60 ar permite şi dezbateri. E nevoie de confruntări între candidaţi, când să le faci pe toate? Campania scurtă este bună pentru anticampaniile care se derulează repede. Aşa, în 90 de zile nu mai poţi manipula electoratul. Domnul Ponta cred că exagerează. Cum poţi frauda dacă ai atâta timp să fii în mijlocul oamenilor? Nici de manipulări nu ar mai fi vorba pentru că ar fi timp pentru a clarifica o serie de lucruri”, spune senatorul.

Prea departe de o asemenea opinie nu este nici Ionel Manţog, fost şef de campanie al PDL Gorj în ultimii ani. El a recunoscut ieri că încă nu era la curent cu toate propunerile din codul electoral, dar a găsit binevenit atât votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate, incriminat de Ponta, cât şi o prelungire a perioadei de campanie electorală. „Nu am punct de vedere definitiv pentru că nu sunt la curent cu propunerea aceasta, dar rog pe toată lumea să îşi amintească ceea ce eu spun din 2008, şi anume că România a fost prost croită între 1990 şi 2004 şi are nevoie de un proces de restructurare, uneori dureros, care nu va putea fi finalizat în interesul României decât dacă înţelegem ceea ce se întâmplă cu noi şi cu ţara. Poate că la un asemenea moment de răscruce o campanie electorală prelungită, în care să discutăm despre adevăratele probleme ale României, ar fi necesară. Susţin însă votul prin corespondenţă din străinătate. Cred că trebuie să le creăm condiţii românilor din străinătate pentru a vota în condiţii rezonabile, dar cum nu putem înfiinţa secţii la care ei să aibă acces, votul prin corespondenţă rămâne singura soluţie”, declară Manţog.

Deputaţii vor mai puţin

Deputatul Severus Militaru crede că 45 de zile, cel mult, ar fi suficiente pentru o campanie în care să meargă prin toate localităţile colegiului din care provine şi să discute cu alegătorii. Deputatul democrat-liberal consideră că 3 luni reprezintă mult prea mult. „O perioadă de 90 de zile e prea mare, una de 30 sau de 45 cred că este suficientă. Eventual 45 de zile la parlamentare şi 30 la locale, acolo unde oamenii se ştiu între ei, ar fi o soluţie bună. Şi la cele prezidenţiale ar fi suficiente 60. 90 mi se par mult, e o chestie deplasată”, spune deputatul.

Un alt parlamentar de Gorj, Dan Ilie Morega, a şi făcut un calcul despre cum ar putea arăta un an electoral şi cât s-ar munci în România în noile condiţii. „Păi dacă sunt alegeri locale în iunie, cum vom avea în 2012, campania ar începe în martie, iar pentru parlamentarele din noiembrie campania începe din august. Mai munceşte cineva, vreun şef de instituţie publică în perioada asta? Nimeni, toţi vor fi în teritoriu, vor veni oamenii degeaba la instituţii şi îi vor căuta, că nu mai are cine să le rezolve problemele. Mai avem decembrie şi ianuarie luni pline cu sărbători, mai luăm şi o lună de concediu vara şi mai rămâne să muncim doar trei luni tot anul. De asta nu merg treburile la noi! Deci e clar că eu nu voi vota o asemenea propunere. Voi susţine însă necondiţionat votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate. Este o soluţie adoptată şi în ţările civilizate şi trebuie să o aplicăm şi noi pentru că atunci orice român va putea vota, fie că e în America sau Spania ori în Togo sau Camerun”, declară deputatul independent.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: