Când băsismul invadează America

Orice om aflat în căutarea adevărului (așa cum ar trebui să fim toți) își trăiește viața sub semnul dominant al scepticismului. Dacă nu e așa? Dacă mă înșel? Dacă greșesc aici? Oare ar trebui să-mi cer scuze? Oare am fost de vină? Oare cel sau cei cu care m-am contrazis au avut dreptate? Așa e și normal să fie. Nu este deloc ușor să te îndoiești mereu, dar e singura cale care ne face niște oameni cum trebuie.

Așa cum sociologi și psihologi de renume mondial au sesizat, era internetului ne-a dus într-o eră a partizanatului. În mai orice aspect important al zilelor noastre, există două tabere, ambele foarte agresive și foarte puțin dispuse (spre deloc) să accepte că celălalt ar putea avea dreptate sau, cel puțin, ar putea avea niște argumente solide de la care să plece pentru a găsi, cine știe, un consens.

În România, grație Antena 3 și lui Traian Băsescu, această falie între două tabere aflate pe poziții ireconciliabile este imensă. Inevitabil, cine spune că Antena 3 e o mizerie este făcut băsist de către anteniști. Nu. În multe puncte, Antena 3 și Băsescu au fost la fel de mizerabili, asta trebuie spus de la bun început. Doar că Antena 3 este mizerabilă aproape da capo al fine. Mizerabil cum era, Băsescu are totuși meritul că, în timpul mandatului său (e drept că și cu mult ajutor din afară și e drept că și cu multă protecție pentru ai lui), justiția a făcut niște pași imenși și, odată cu ea, noi toți am simțit că trăim într-o țară în care speranța nu este cu totul pierdută, în care dreptatea mai poate fi căutată, invocată și apărată.

De aceea, când ne certăm cu cineva, este bine să facem un pas în spate și să cerem și alte păreri. O analiză cât mai exhaustivă va atrage cu sine o validare a unuia dintre cele două puncte de vedere prin simplul acord al unui terț de încredere.

Ca de obicei, în cazul conflictului Antena 3 – ANAF (unde Iohannis a avut extrem de proasta inspirație să se poziționeze în prima tabără), lumea a căutat o reacție de la străini. Iar ambasadorul SUA, Hans Klemm, a oferit mult-așteptata reacție ieri: ”Sunt de acord cu prim-ministrul Cioloş că acţiunea ANAF nu a influenţat dreptul Antenei de a emite. ANAF doar a acţionat pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă emisă de mult timp de recuperare a unor bunuri obţinute prin acte de corupţie şi furate de la poporul român."

Acum, iată, scepticismul poate fi înlăturat. Nu suntem nici nebuni, nici băsiști, nici postaci, nici securiști. Spunem doar ceva ce a sesizat și omul pe care Obama l-a numit ambasador în România. Sigur, mai există și îngrozitoarea variantă în care America este băsistă, așa cum am stabilit de mult că este și UE. Asta ar fi cu adevărat ceva greu de suportat.

Vizualizări: 454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: